Denizciler arasındaki obezite ve bunun onların sağlık ve güvenliklerini ve can kurtarma ve kurtarma ekipmanlarını kullanma yeteneklerini tehdit ediyor.

Bir konteyner gemisinde meydana gelen ölümcül bir kazayla ilgili üzücü bir rapor, kargo ambarlarına güvenli erişim ve kapalı alanlardan kurtarma işlemlerini düzenleyen kurallarda kapsamlı değişiklikler yapılması çağrısında bulunurken, denizciler arasında obezite ile ilgili endişeleri de gündeme getirdi.

Mart 2021'de 4,80 TEU'luk Seoul Express konteyner gemisindeki bir denizcinin ölümünü kapsayan bir Alman Kaza Soruşturma Kurulu (BSU) raporu, obezitenin denizdekilerin güvenliğini tehdit edebileceği ve can kurtarma ve kurtarma ekipmanlarını kullanmalarını engelleyebileceğinin altını çizdi. .

Denizci, tehlikeli madde konteynırlarının sıcaklığını kontrol ederken dikey kargo ambarı merdiveninden düştükten sonra öldü.

Müfettişler, 2018'deki tıbbi muayeneden bu yana 11 kilo aldığını, otopsi sonucu 107 kilo olduğunu ve kaza anında Vücut Kitle İndeksi'nin 40,3 olduğunu söyledi - bu da denizde hizmet için uygun olmadığı anlamına gelebilirdi. Alman kurallarına göre.

Soruşturma, denizcinin ağırlığının günlük işini tehlikeye attığına veya düşmesine neden olduğuna dair bir kanıt bulamamasına rağmen, rapor obezitenin hareket etmede, kapalı alanlarda çalışma veya kapalı alanlardan tahliyede, dar ve dik yolları kullanmada ve hayat kurtaran veya kullanmada sorunlara neden olabileceğine dikkat çekiyor. yangın söndürme ekipmanı. Ayrıca, acil bir durumda obez veya aşırı ağır mürettebat üyelerinin tahliye edilmesiyle ilgili sorunların, 2019'da çok amaçlı bir gemide bir makine dairesinde çıkan yangınla ilgili bir soruşturmada vurgulandığını belirtiyor.

BSU, denizde çalışmanın, düzensiz yemek saatleri, yetersiz beslenme, sınırlı egzersiz fırsatları ve yüksek mesleki stres ile ilişkili önemli ölçüde yüksek kilo alma riski oluşturduğunu gösteren araştırmalara dikkat çekti.

Ayrıca, 'Denizde hizmete uygunluk için BMI ile ilgili kurallar ve bunun sonucunda vücut ağırlığı ve boy için üst sınırlar, geminin ve tüm ekipmanının güvenli çalışmasına ilişkin teknik özellikler ve kurallarla kısmen çelişmektedir. Vücut ölçülerine ve boylarına bağlı olarak, obez olmayan denizciler bile kişisel ve genel can kurtarma araçları ve KKD'ler için izin verilen maksimum ağırlığı aşabilir.

Müfettişler, kayma, takılma ve düşmelerin tüm denizci kazalarının üçte birinden fazlasını oluşturduğunu ve kazaların neredeyse dörtte birinin kargo ambarlarında, boşluklarda ve tanklarda meydana geldiğini kaydetti. Raporda, "Seul Ekspresi'nde ve benzer konteyner gemilerinde, kargo ambarlarında günde birkaç kez uzun dikey merdivenler kullanma ihtiyacı da düşme olasılığını artırıyor" diye ekliyor.

Bu doğal riskler, kargo ambar merdivenleri için tek tip tasarım gereksinimlerinin olmaması nedeniyle daha da kötüleşiyor, vurguluyor. Düşme önleyiciler için sabit kılavuzlarla donatılacak merdivenler için gerekliliklerin olmaması ve kargo ambarı yoldaş alanında düşmelere karşı kişisel koruyucu ekipman ve kurtarma araçları için uygun bağlantı noktalarının bulunmaması, KKD'nin pratik kullanımını karmaşıklaştırmaktadır. Öte yandan, bir kazazedenin kargo ambarından güvenli bir şekilde kurtarılması," diye uyarıyor rapor.

Mürettebatın kurtarmayı bir halat ve kopça bloğu ile doğaçlama yapmak zorunda olduğuna dikkat çeken rapor şunları ekliyor: 'Özel can kurtarma araçlarının ve uygun demirleme noktalarının olmaması, yaralıyı kargo ambarından tahliye etmeyi zorlaştırdı ve olaya karışan birkaç kişiyi daha büyük bir tehlikeye maruz bıraktı. risk.'

Raporda, IMO'nun yeni konteyner gemilerinin kargo ambarlarında uzun dikey merdivenler yerine merdiven veya tırabzanlı eğimli merdivenlerin zorunlu kurulumunu gerektirmesi ve ambarların, refakatçi yollarının boyutunun artırılması çağrısı da dahil olmak üzere güvenliği artırmak için bir dizi tavsiye yer alıyor. ve sedyelerdeki yaralıların güvenli tahliyesini sağlamak için geçiş yolları. Ayrıca, Alman ulaştırma bakanlığını yüksekten düşmelere karşı KKD'nin uluslararası standardizasyonu için öneriler geliştirmeye çağırıyor.

Kaynak: Nautilus International

Editör: Fulya Tekin