Akdeniz Denizcilik Şirketi'nden (MSC) konteyner gemilerini içeren uzun süredir devam eden uyuşturucu kaçakçılığı davasında yeni bir dönemeçte, ABD Federal makamları, gemi mürettebatı ve liman işçileri ile çalıştığını söyledikleri uyuşturucu kaçakçılığı planının arkasındaki beyinlerden birinin iddianamesini hazırladı ve tutuklandığını bildirdi.

Şüphelinin, 20 tondan fazla kokain için 30 Ekim'de Miami Uluslararası Havalimanı'nda uluslararası bir uçağa binmeye çalışırken tutuklandığı açıklandı.

Birleşmiş Milletler'den Breon Peace, "20 tondan fazla, şaşırtıcı miktarda kokain kaçakçılığından sorumlu olduğu iddia edilen eski bir boksör olan Goran Gogiç'in ABD limanlarından taşımaya çalıştığı tutuklanması ve iddianamesi, kolluk kuvvetleri için büyük bir zaferdir" dedi.

New York Doğu Bölgesi Eyalet Savcısı. Karadağ vatandaşı ve eski bir ağır sıklet boksör olan Gogic, Deniz Uyuşturucu Uygulama Yasasını ihlal etmek ile suçlandı.

New York eyalet ve şehir polisinin yanı sıra birçok kurum arasında geniş kapsamlı bir işbirliğini içeren federal yetkililer, Gogic ve komplocularını Haziran 2019'da MSC'de 1 milyar dolardan fazla değere sahip yaklaşık 19.000 KG kokaine el konulması da dahil olmak üzere birden fazla sevkiyatla ilişkilendirdi. 

ABD kolluk kuvvetleri ayrıca MSC gemilerinde bulunan Gogic ile ilgili iki büyük ele geçirme vakasını daha ortaya çıkardı. Şubat 2019'da MSC Carlotta'da gemi New York Limanı ve New Jersey'deyken 1.437 KG kokain yakaladılar. Bir ay sonra ise Philadelphia Limanı'ndaki MSC Desiree'ye gizlenmiş 537 KG kokain bulundu. Kolluk kuvvetleri, diğer ülkelerin yanı sıra Panama, Peru ve Hollanda'daki limanlarda da programla ilgili önemli miktarda kokain ele geçirdiklerini belirtti.

MSC, 2021'de genişletilmiş güvenlik görevlileri ve yerleşik CCTV kameralarının yanı sıra rutin köpek ve sürücü denetimleri de dahil olmak üzere kaçakçılıkla mücadele sistemlerini güçlendirmek için on milyonlarca dolar harcadığını bildirdi. Taşıyıcının kendisi MSC Gayane'deki kaçakçılıkla bağlantılı olarak suçlanmadı, ancak savcılar gemi mürettebatının yedi eski üyesini suçladı.

İddianamede ve mahkeme belgelerinde iddia edildiği gibi, Mayıs 2018 ile Temmuz 2019 arasında Gogic, ticari kargo gemilerini kullanarak büyük miktarlarda kokain dağıtmak için başkalarıyla birlikte komplo kurdu. Gogic, Kolombiya'daki kokainin kaynakları, ticari kargo gemilerinde tonlarca kokain taşıyan mürettebat ve Amerika Birleşik Devletleri aracılığıyla Avrupa'da kokaini taşıyan ve boşaltan liman işçileri ağı ile koordineli bir şekilde çalıştı. 

ABD kolluk kuvvetleri, karmaşık operasyonun her bir geminin mürettebatına, rotasına, manifestosuna, gerçek zamanlı konumlandırma ve coğrafi konum verilerine erişime ve her bir konteynerde hangi yasal yükün bulunduğuna dair bilgiye dayandığını söyledi. Komplo, Avrupa'daki limanlara erişimi olan farklı bir işçi grubunu, varışlarında kokaine gizlice erişmek ve nakliye konteynırlarından çıkarmak için kullandı. 

Gogic'in daha sonraki bir tarihte New York'un Doğu Bölgesi'nde yargılanmak üzere New York'a getirilmesi bekleniyor. Suçlu bulunursa, en az 10 yıl ve en çok ise ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya kalacağı belirtiliyor.
 

Editör: Nermin İstikbal