Mersin’de 2019 yılından bu yana gemi kaynaklı deniz kirliliğiyle mücadele kapsamında toplam 91 gemiye yaklaşık 300 milyon TL ceza uygulandı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığına bağlı Denizcilik Hizmetleri Şube Müdürlüğü ekipleri, denetimlerini havadan, karadan, denizden ve su altı dronu desteğiyle sürdürüyor.
Teknolojiyi etkin biçimde kullanan ekipler, geçtiğimiz yıl devreye alınan Elektronik Gemi Denetim Sistemi (EGDS) sayesinde 53 kilometrelik kıyı şeridini 7 gün 24 saat izleyerek denetim ağını genişletti. EGDS kapsamında kentin 25 ayrı noktasına yerleştirilen kameralarla, denizi kirleten gemiler anlık olarak tespit ediliyor. Sistemin devreye girmesiyle birlikte uygulanan cezaların yaklaşık 70 milyon TL’lik kısmı bu teknolojiyle kesildi.
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığında deniz denetim şefi olarak görev yapan Emre Üresin, “Elektronik Gemi Denetim Sistemi ile Çeşmeli’den Tarsus Kulak mevkiine kadar olan 53 kilometrelik kıyı şeridini 7/24 izliyor ve kayıt altına alıyoruz. Limanımıza gelen ya da açıktan geçen gemilerin atık bırakmasına da engel oluyoruz. Denizi korumak için aralıksız çalışıyoruz,” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: