Metin Ürkmez Demir Çelik San.Tic.Ltd.Şti. Sahibi Metin Ürkmez, Dr. Amir A. Fekri ile Keriman Büyükbayrak’ın ortaklığında 2009 yılında kurulan MakMarine Şirketi, başta İran olmak üzere, Körfez ülkelerine yönelik deniz taşıtları ve teknolojik bilgi birikimi (know-how) ihracatı gerçekleştiriyor. Firma bu paralelde, İran Ulaştırma Bakanlığı ve Denizcilik Müsteşarlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen iç su yolunda kullanılacak yolcu tekneleri inşa edilmesi projesini üstlendi. İlk olarak, 21 yolcu teknesinin inşa edilmesi öngörülen proje kapsamında, MakMarine ilk iki teknenin inşasını İstanbul’da diğer 19’unu ise, İran’da inşa edecek. Proje çerçevesinde inşa edilen Azarakhsh 904 isimli ilk yolcu teknesi, 16. 02.2010 tarihinde Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde suya indirildi. Azarakhsh 904 Şubat ayı sonunda, diğer tekne ise, Mart ayı sonunda İran’a teslim edilecek.
30 yıllık denizcilik deneyimi
MakMarine ortaklarından Metin Ürkmez, MakMarine’nin uluslararası piyasaya yönelik kalite standardı, yüksek teknoloji ve bilgi birikimini içeren üretim stratejisi ile 30 yıllık denizcilik deneyiminin birleşimiyle kurulduğunu belirtiyor. Ürkmez, İran Denizcilik Müsteşarlığına ihraç edilecek 21 yolcu tekne projesinin, 2.5 yıla yayılan inceleme, araştırma ve görüşmelerin ürünü olduğunu belirterek, 2011 yılında yolcu teknelerin inşasının tamamlanacağını söylüyor.. Ürkmez, projenin bütünüyle MakMarine’nin sorumluluğunda yürütüleceğini de sözlerine ekledi. 
Metin Ürkmez Demir Çelik San.Tic.Ltd.Şti. Sahibi Metin Ürkmez, Dr. Amir A. Fekri ile Keriman Büyükbayrak’ın ortaklığındaki MakMarine İran’a 21 yolcu teknesi inşası gerçekleştiriyor.
“İran için, deniz taşıtları alanında ilk ve tek proje”
MakMarine ortaklarından Dr. Amir A. Fekri ise, 21 yolcu teknesinin inşa edilmesi projesi ile ilk defa İran’ın yolcu tekneleri yapımına başladığını belirterek, Almanya, Avustralya, Norveç gibi ülkeler yerine Türkiye’den bir firma ile bu projeyi gerçekleştirmesinin teknoloji transferi sağlaması açısından Türkiye için de çok önemli olduğunu dile getirdi. Yolcu teknesi projesinin bütünüyle bilimsel bir çerçevede yürütüldüğünü aktaran Fekri, yolcu teknesi üretiminin, yolcuların can güvenlğinin sağlanması, kullanılacağı bölgenin coğrafi özelliklerin dikkate alınması, tekne içinde yüksek güvenlik gerektirmesi gibi unsrlar nedeniyle ticari deniz taşıtları üretiminden farklılaştığını kaydediyor. Fekri, İran’a ihraç edilecek yolcu teknelerinin yüksek güvenlik ve kalite standardıyla üretildiğini aktarıyor.
“Türk deniz taşıtları, Körfez bölgesinde görev yapacak”
Fekri, söz konusu projeyle, Basra Körfezi, Umman Denizi ile Emirlikler bölgesinde faaliyet gösteren İngiliz ve Hint kökenli ticari gemilerin üstünlüğünün, uygun fiyat ve yüksek kalite standardını birleştiren Türk yapımı deniz taşıtlarına geçmesi döneminin başlayacağını belirtiyor. İran’ın gemi inşa sanayinin gelişmesi ve kalkınması açısında da MakMarine öncülüğünde başlatılan ‘Türkiye’nin teknoloji transferi’ hamlesinin son derece önemli olduğunu dile getiren Fekri, önümüzdeki döneme yönelik 120 kişilik dört katamaran inşa edilmesi projesine de başlanacağını sözlerine ekledi.

Teknik özellikler:
Yolcu tekneleri, 14.90 metre boyunda, 5.40 metre genişliğinde ve 2.47 metre yüksekliğinde. 22.5 ton ağırlığındaki yolcu tekneleri, 40 yolcu kapasitesine sahip bulunuyor.
Hüseyin EKMEKÇİ - GİSBİR
Yorumlar
Kalan Karakter: