LNG taşıyıcısı ve konteyner gemisi siparişi, inanılmaz rekorlar yaratmaya devam ediyor. İki gemi tipi, son iki yıldır tersane sözleşmelerine hakim oldu, fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıkardı ve önümüzdeki yıllarda filolarını elden geçirme sözü verdi.

Denizcilik kuruluşu BIMCO'dan alınan yeni verilere göre, son 10 çeyrekte 8,61 milyon teu sözleşme yapıldı ve bu önceki 30 çeyrekteki sözleşme seviyesine denk geliyor.

Sipariş defteri art arda 10 çeyrek boyunca artarak son dört çeyreğin her birinde yeni bir rekor seviyeye ulaştı ve 7,54 milyon teu ile şu anda mevcut filonun %28,9'una eşit.

Konteyner filosu, bugüne kıyasla %16 artışla kısa bir süre sonra ilk kez 30 milyon teu'yu aşacak.

Konteyner gemisi ve gaz taşıyıcı sahiplerinin aşırı siparişleri, tanker ve kuru yük firmalarını filolarını yenilemekten alıkoydu, ancak bu durum değişmek üzere olabilir.

Brokers Braemar, yeni inşa LNG fiyatlarının standart bir gemi için 259.5 milyon $ ile rekor seviyelere ulaştığını, bu rakamın bazı gemi sahiplerini daha fazla sipariş vermekten uzaklaştırdığını kaydetti.

Braemar'ın en son LNG piyasası raporu, proje nihai yatırım kararlarındaki durgunluk nedeniyle son haftalarda daha az sipariş verildiğine dair işaretler kaydetti. Bugünün yüksek fiyatları da spekülatif siparişleri azaltıyor.

Braemar, küresel LNG filosunun bugünden 2027'ye kadar %36 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor.

Editör: Nermin İstikbal