Kılavuz Kaptansız Gemi kaza Yolcusu!
Emekli baş kılavuz kaptan ve Bahçeşehir Üniversitesi Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Saim Oğuzülgen, dünyanın en önemli suyolu olan Türk boğazları için Kasım ayında geniş katılımlı uluslararası bir sempozyum planladıklarını söyledi.
Yayınlanma :
24.02.2016 14:59
Güncelleme :
24.02.2016 14:59
Yüzde 94’ü kaza yaptı
Ulaştırma, denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 2015’te toplam 43 bin 544 geminin İstanbul Boğazı’ndan geçtiğini açıkladı. Günde ortalama 119 geminin geçtiği boğazdan, 23 bin 349 geminin kılavuz kaptan olduğu belirtildi. Gemilerden yüzde 54’ünün güvenli geçiş için deneyimli kılavuz kaptan aldığı öğrenilirken, geri kalan 20 bin 195 geminin ise kendi kaptanıyla geçtiği ortaya çıktı. 2004-2015 arasında İstanbul Boğazı’nda meydana gelen 272 kazanın 255’inde kazaya karışan gemide kılavuz kaptan olmadığı da vurgulandı. İstanbul Boğazı’nda kaza yapan gemilerin yüzde 94’ünün kılavuz kaptan almadığı boğazın tehlikelerin hatırlattı.
‘Dünyanın en tehlikeli yolları’
Emekli baş kılavuz kaptan ve Bahçeşehir Üniversitesi Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Saim Oğuzülgen, dünyanın en önemli suyolu olan Türk boğazları için Kasım ayında geniş katılımlı uluslararası bir sempozyum planladıklarını söyledi. Ülkemizin bu konuda uzmanlaşmış akademisyenleri ve kuruluşlarının da katılacağını belirten Oğuzülgen; “Uluslararası Denizcilik Örgütü(İMO) Türk boğazlarından geçen tüm gemilerin kılavuz kaptan almasını tavsiye ediyor. Denizciliğin modern uygulamaları ve teknolojik imkanlara rağmen iki su yolumuz da dünyanın en tehlikeli yolları. İstanbul Boğazı geçilirken 12 zorlu manevra yapmak zorunda kalan gemi kaptanının mutlaka yardımcıya ihtiyacı olacaktır. Kılavuz kaptanlığı teşvik etmeliyiz. Kılavuz kaptanlar Türk boğazlarının olmazsa olmaz emniyet gerekleridir” dedi.
Gökhan Karakaş, Milliyet
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefre
Yorumlar
Kalan Karakter: