İTÜBOA koordinatörlüğünde yürütülen “Emniyetli Türk Boğazları için Eğitim Sistemi Geliştirilmesi (SafeSTRAITS)” projesinin 5.toplantısı gerçekleştirildi.

Türk Boğazları’nda seyir emniyetine katkı sağlamayı amaçlayan ve İTÜ Türk Boğazları Denizcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (İTÜBOA) yürütücülüğünü üstlendiği “Development of Training System For Safe Turkish Straits (SafeSTRAITS)” projesinde bir buçuk yıldır devam eden çalışmalarda sona yaklaşılıyor. Projenin beşinci toplantısı 30 Ocak 2023’te proje ortağı Orka Informatics ev sahipliğinde Teknopark İstanbul’da gerçekleştirildi.

Projeye Türkiye’den ortak kurumlar olan İstanbul Şehir Hatları A.Ş. ve Denizcilik Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (DEDEK) ile uluslararası ortaklar University of Strathclyde Naval Architecture, Ocean & Marine Engineering (Birleşik Krallık), Constanta Maritime University (Romanya), ve Yunanistan'dan A.P. & A’nın çalışmaları ile projenin ilk yarısında Türk Boğazları’na dair literatür araştırmaları gerçekleştirilmiş; sektörden uzakyol kaptanı, deniz trafik operatörü, kılavuz kaptan, acente gibi uzmanlardan da görüşler toplanmıştır.

Türk Boğazları’nın coğrafi ve çevresel özellikleri, etrafındaki kıyı yapıları, gemi seyri, manevra alanları, gemi raporlama sistemleri, kılavuzluk, acil durumlar ve mevzuat gibi önemli konular üzerinde durulmuş ve detaylandırılması yapılarak eğitim modülleri için içerikler oluşturulmaya başlanmıştır. Projenin beşinci toplantısında, ORKA tarafından dijital ortama aktarılan modüllerin belirli bir kısmına dair ilk gösterim başarı ile gerçekleştirilmiştir.

Görsel ögelerin ön planda olduğu ve Türk Boğazları’na bilgi aktarımını sağlayan modüllere ek olarak eğitimler sonunda kişisel başarının ölçülmesini sağlayan bir değerlendirme sistemi üzerinde de çalışılmaya devam edilmektedir.

Türk Boğazları’nda seyir yapan yerel kullanıcılar ve uluslararası denizciler için hazırlanan modüller sayesinde proje, bölgenin risklerine dair farkındalığı ve kullanıcıların temel bilgi düzeylerini artırmayı amaçlamaktadır.

01 Haziran 2021 tarihinde çalışmalarına başlanan ve Türkiye Ulusal Ajansı aracılığıyla AB Erasmus+ Programı tarafından desteklenen SafeSTRAITS projesinin 2023 yılının Mayıs ayı sonunda tamamlanması bekleniyor. Proje tamamlandıktan sonraki süreçte Türk Boğazları’na dair oluşturulan eğitim modülleri, kullanıcıların kolayca ve ücretsiz bir şekilde erişebileceği bir platform olmaya devam edecek. 

Editör: Nermin İstikbal