İran'ın Türkiye'deki rafineriye giden petrol tankerine el koyduğu bildirildi

Çevrimiçi bir izleme hizmeti, geminin daha önce Süveyş Rajan olarak adlandırılan St. Nikolas olduğunu belirledi.

Irak petrolünü taşıyan bir geminin, Umman Körfezi'ndeki İslam Devrim Muhafızları Birliği'ne (IRGC) bağlı bir grup İran askeri tarafından ele geçirildiği ve İran'ın Jask limanına doğru yola çıktığı bildirildi.

Yarı resmi Tasnim haber ajansı 11 Ocak'ta, gemiye İran'ın yargı kararıyla Umman'ın Suhar şehrinin yaklaşık 50 deniz mili doğusunda el konulduğunu söyledi. Olay, Umman ile İran arasındaki Hürmüz Boğazı yakınında meydana geldi.

İngiltere merkezli deniz güvenlik şirketi Ambrey, gemiye Marshall Adaları bayrağı taşıyan tekne ile gelen silahlı ve siyah askeri üniforma giyen yaklaşık altı "yetkisiz" kişinin bindiğini söyledi.

İran devlet medyasında yer alan bir ordu açıklamasında, "İran Donanması, Umman Körfezi'nde bir Amerikan petrol tankerine adli emirle el konulduğunu duyurdu." denildi, ancak tankerin neden Amerikalı olarak tanımlandığı belli değil.

Özel çevrimiçi takip hizmeti TankerTrackers, geminin daha önce İran petrolü taşıyarak uluslararası yaptırımları deldiği için ABD tarafından ele geçirilen St. Nikolas gemisi olduğunu tespit etti. Kargo, o zamanlar Süveyş Rajan olarak adlandırılan gemi serbest bırakılmadan önce boşaltıldı.

Geminin Irak'ın Basra limanından Irak petrolü taşıdığı ve Türkiye'nin Aliağa limanında bulunan Tüpraş rafinerisine doğru yola çıktığı bildirildi.

Temmuz 2023'te İran, ABD'nin Süveyş Rajan'ına el koymasına misilleme tehdidinde bulunarak Washington ile Tahran arasındaki gerilimi artırdı.

Maersk, Kızıldeniz Rotasına Dönüş İçin "Henüz Değil" Diyor Maersk, Kızıldeniz Rotasına Dönüş İçin "Henüz Değil" Diyor

İran, ABD'nin 2018'de altı dünya gücüyle varılan İran nükleer anlaşmasından tek taraflı olarak çekilmesinin ardından yeniden uygulamaya konulan, İran'ın petrol ihracatını hedef alan felce uğratan ABD yaptırımları nedeniyle sarsılıyor.

Tahran, yaptırımları aşmak ve İran ekonomisini ayakta tutmaya yardımcı olan kaçak İran petrolünü boşaltmak için petrol tankerlerinden oluşan "karanlık bir filo" oluşturuyor.

Tüpraş’tan Açıklama

Tüpraş'tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Yunan armatör firması Empire Navigation’a ait Marshall Adaları bayraklı St. Nikolas isimli gemi ile olan iletişim Umman açıklarında 11 Ocak 2024 saat 06:30 dolaylarında kesilmiştir. Söz konusu gemi, Irak devlet petrol şirketi SOMO’dan satın aldığımız ve Basra Limanı’ndan rafinerimize ulaştırılmak üzere yola çıkan yaklaşık 140 bin ton ham petrol taşımaktadır. Tüm rafineri operasyonlarımız planlandığı şekilde devam etmekte olup, olayın rafineri operasyonlarımıza bir etkisi bulunmamaktadır.

Gemide Türk mürettebat bulunmamakta olup, konunun takibi ulusal ve uluslararası yetkililerle iş birliği halinde sürmektedir.

Kamuoyunun bilgisine sunarız."

Editör: Fulya Tekin