İranlı yetkililer, 6 Şubat Perşembe günü güneydeki Bandar Abbas liman kentinde, insansız hava aracı (İHA) ve helikopter operasyonları için tasarlanan ilk mobil deniz platformunun resmi teslimi ve hizmete alınması için törenler düzenledi. Yetkililer, bu geminin “savunma yetenekleri ve caydırıcılık” açısından önemli olduğunu vurgularken, aynı zamanda İran’ın küresel operasyonlar gerçekleştirmesine de imkân tanıyacağını belirtti.
İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Hüseyin Bakıri, “Yabancılar İran’ın kara sularına nasıl giriyorsa, biz de uluslararası yasalara uygun olarak uzak denizlerde operasyon yapacağız” dedi. Bakıri, “Uluslararası hukuk çerçevesinde dünyanın tüm denizlerinde, kıyı kara sularının sınırına kadar bulunma hakkımız var ve bu yeteneğimizi geliştireceğiz” ifadelerini kullandı.
Şehit Bakıri adı verilen insansız hava aracı gemisinin geliştirilmesine dair haberler, bir konteyner gemisinin dönüştürülmeye başlanmasının ardından iki yıldan uzun bir süre önce ortaya çıkmıştı. Raporlara göre, 3.300 TEU kapasiteli Sarvin ve Perarin adlı iki konteyner gemisinin İHA taşıyıcıya dönüştürüldüğü öne sürülüyor. Her iki gemi de 2000 yılında Güney Kore’de inşa edildi.
İran, hizmete aldığı yeni insansız hava aracı taşıyıcısının yeteneklerini vurgulayarak, geminin 9 kuvvetinde deniz koşullarında seyir yapabildiğini ve 22.000 deniz mili operasyon menziline sahip olduğunu açıkladı. Yetkililer, geminin uzak denizlerde ikmal yapmadan bir yıl boyunca denizde kalabileceğini iddia etti.
İran Devrim Muhafızları ile bağlantılı Tasnim Haber Ajansı, pistin 180 metre (590 feet) uzunluğunda olduğunu ve geminin birden fazla insansız hava aracı filosunu taşıyabildiğini bildirdi. Bu platform, keşif ve savaş İHA’larını fırlatma ve iniş yapma yeteneğine sahip olup hafif ve hızlı savaş gemileri, denizaltılar ile savaş ve destek helikopterlerinin operasyonlarını destekleyebiliyor. Ayrıca, İHA’lar, helikopterler ve deniz araçları için yakıt ikmal tesisleri de bulunuyor.
Buna ek olarak, elektronik sinyalleri tespit edebilen ve insansız hava araçları ile füzelere karşı koyabilen bir "istihbarat ve kontrol kulesi" ekipmanına sahip olduğu bildirildi.
Ayrıca, mürettebat ve operasyonlar için destek imkanları arasında özel hastane tesisleri de bulunuyor. Mürettebat için spor salonu, yapay çim alanı ve bir spor salonu gibi çeşitli rekreasyon alanları mevcut. Ayrıca, gemide bir gym de yer alıyor.
Yeni taşıyıcının tanıtıldığı törenler, İran Dışişleri Bakanı Abbas Araçchi'nin, Donald Trump’ın İran’a yönelik “azami baskı” uygulama ve ülkenin tüm petrol ihracatını engelleme tehditlerine karşılık vermesiyle gerçekleşti. Araçchi, Trump’ın ilk dönemindeki bu çabaları “başarısız bir deneyim” olarak nitelendirerek, bunun tekrarlanmasının yalnızca “Azami Direniş” ile karşılanacağına vurgu yaptı.
Araçchi, İran’ın nükleer silah sahibi olmayacağına dair güvence vermeye istekli olduğunu belirtti, ancak İran’a karşı düşmanca tutumların son bulması gerektiğini ifade etti. Ekonomik baskıların ve yaptırımların sona ermesini talep etti.
Yorumlar
Kalan Karakter: