BIMCO'ya göre, ikinci el ham petrol tankerlerinin fiyatları, Ukrayna Rusya savaşından sonra yeniden düzenlenen küresel petrol ticaretinin desteğiyle 25 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

BIMCO'nun baş nakliye analisti Niels Rasmussen, ikinci el birimlerin yeni inşa fiyatlarına yaklaşmasıyla sıcak pazar mevcut tonaj için mücadele ederken, beş yıllık gemilerin değerinde Aralık 2020'den bu yana ortalama %67 ve geçmişe göre %34 artış gördü.

Rasmussen, Clarksons Research'ün beş yıllık aframax, suezmax ve VLCC'nin birleşik değerinin, 138,5 milyon $ olarak tahmin ettiği Aralık 2020'deki en son düşük seviyeye kıyasla 231 milyon $'a yükseldiğini belirtti.

Rasmussen, "Bu, şu anda yeni inşa fiyatlarının sırasıyla %96, %85 ve %83'ü olan beş yıllık aframax, suezmax ve VLCC ham petrol tankerlerinin değerlerini artırmada önemli bir faktör oldu. İkinci elden yeni inşaaya yüksek fiyat oranlarına ve yeni inşa sipariş defterinin ticaret filosunun boyutunun yalnızca %2,6'sına rağmen, yeni inşalar  çok düşük seviyede kalıyor." dedi.

Yunanistan'ın Xclusiv Shipbrokers'ından alınan verilere göre, 2023'ün ilk çeyreği sona ererken, toplam tanker sipariş defteri sayıları yıldan yıla neredeyse yarı yarıya düştü.

BIMCO, Rusya'ya yönelik AB yaptırımlarının büyük olasılıkla yürürlükte kalacağı ve EIA'nın küresel petrol tüketiminin covid pandemisinden bu yana ilk kez gelecek yıl 2019 seviyelerini aşmasını beklediği için ham petrol tankeri segmenti için parlak bir görünüm öngörüyor.

Baltık Borsası'nın geçen Cuma günü yayınlanan haftalık ikinci el fiyatları değerlendirmesi, VLCC'leri 97,8 milyon Dolar, suezmax'ları 67,5 milyon Dolar, aframax'ları 62 milyon Dolar ve MR'ları 42,4 milyon Dolar olarak gösteriyor. Yılbaşından bu yana bu varlık sınıfları sırasıyla %4,5, %5,5, %5,1 ve %2,5 artış kaydetti.

Bu arada, VesselsValue'ye göre, 2022'nin başından bu yana istikrarlı bir şekilde yükselen ikinci el MR fiyatları şu anda Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyelerde. MR satışlarının hacmi, bu yıl şimdiye kadar bildirilen 79 satışla, yıldan yıla %39 artarak güçlendi. 

2023 yılında bugüne kadar satılan gemilerin ortalama yaşının ise 14 olduğu bildirildi.

Editör: Nermin İstikbal