Son bir ay içerisinde Gemi Mühendisleri Odası’ndan (GMO) diğer kurum ve kuruluşlar ile imzalanan iki önemli protokole dair haberler aldım, meslektaşlarım adına memnuniyet duydum ve paylaşmak istedim. Birincisi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (T

Son bir ay içerisinde Gemi Mühendisleri Odası’ndan (GMO) diğer kurum ve kuruluşlar ile imzalanan iki önemli protokole dair haberler aldım, meslektaşlarım adına memnuniyet duydum ve paylaşmak istedim.

Birincisi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında imzalanan ve GMO üyesi gemi mühendislerini de kapsayan “asgari ücret” protokolü idi.

İlk olarak 2013 yılında imzalanan ve mühendis, mimar ve şehir plancıları kapsayan söz konusu protokol 2015 yılı için yeniden güncellendi.

Bu protokole göre, GMO üyesi gemi mühendisleri için işveren tarafından ödenmesi gereken asgari ücret 2015 yılı için bürüt 3000TL’den az olamayacak. İşveren tarafından bu ücretin altında yapılan beyanlar ise SGK tarafından kabul edilmeyecek.

SGK’nın, prim bedelleri üzerinden ve meslek kodlarını dikkate alarak yapacağı denetimlerde asgari ücretin altında belirlenen bildirimler sorgulanacak ve asgari ücret bilgisi iletilerek işveren hakkında gerekli yaptırım uygulanacak.

Meslektaşlarımızın bunları not almasında fayda var.

Çünkü “asgari ücret”; ücretli mühendislerin belirlenen asgari ücretin altında çalıştırılmalarını önlemeye yönelik bir hak olup, düşük ücretle çalıştırmayı ve eksik SGK bildirimlerini engelleyebilecek önemli bir sosyal güvence!

Bu noktada GMO üyesi meslektaşlarımızın dikkat etmesi gereken önemli konulardan biri de sanırım asgari ücret protokolünden yararlanabilmesi için işveren tarafından bildirilen SGK kayıtlarında kendisinin “Mühendis” meslek kodu ile kaydının yaptırılıp yaptırılmadığını sorgulamak olacak.

Gemi Mühendisleri açısından “asgari ücret” düzenlemesinin, şayet etkin bir şekilde uygulanır ve takibi yapılırsa, tersanelerde ve taşeron firmalarda “ustabaşı” gibi çalıştırılmalarının önlenmesi açısından da faydalı olacağı kanaatindeyim. Öyle umuyorum.

GMO ne yapacak?

GMO, asgari ücretin hayata geçmesi için çalışmalarına başladığını ve ücretli üyelerin bilgilerini SGK’ya iletilerek denetimlerde farklı meslek kodlarıyla çalışan-çalıştırılan tüm üyeleri kapsayacak biçimde genişletilmesini sağlayacağını duyurdu.

GMO, asgari ücretin altında yatan prim tespitlerini SGK’ya iletecek ve gereğinin yapılmasını talep edecek.

Ayrıca, eksik bildirimlerin muhatabı olan işyerlerine de uyarı yazısı gönderip süreci takip edecek.

GMO Üyeleri ne yapabilir/ ne yapmalı?

GMO üyelerinin ise, düşük ücretle çalışma ve eksik SGK bildirimlerine karşı GMO ile irtibata geçerek bu durumu bildirmeleri ve çalışma yaşamında güvencesizliğin farklı biçimlerini yaşarken düşük ücretle çalışmaya/çalıştırılmaya karşı başlatılan asgari ücret çalışmasına katkı sağlaması gerekiyor.

***

İkincisi, Özel Tuzla GİSBİR Hastanesi ve GMO arasında, üyeler ve yakınlarının sağlık hizmetinde indirim alabilmeleri amacıyla bir protokol daha imzalandı.

Bu protokolden, GMO üyeleri, çalışanları, üyeler ve çalışanların eşleri ve çocukları faydalanabilecek.

Hastane genelindeki tüm sağlık hizmetlerinde, SGK’lı ayakta hastalarda, hastanenin almış olduğu katkı payından %15 indirim, SGK’sız diğer hastalarda %20 indirim uygulanacak.

İndirimden faydalanabilmek için, GİSBİR Hastanesi gişe görevlisine GMO üyesi veya üye yakını olunduğunun belirtilmesi yeterli olacak.

***

Her iki önemli gelişmede de, Sinem Dedetaş arkadaşımızın Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçilmesiyle birlikte GMO yönetimine bir kadın eli değmesinin ve Davut Kul arkadaşımızın Genel Sekreterlik görevine gelmesi ile birlikte gösterdiği performansın da etkisinin olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz.

Bundan önceki dönemde de, genç ve dinamikliği ile göz dolduran Salih Bostancı arkadaşımızın ve Osman Kolay'ın da özellikle yeni göreve başlarkenki şevk ve azimlerini hatırlıyorum.

Bu arada, "kadın eli" demişken, GMO'nun yıllardan beri kadrolu emektar çalışanları olan Hilal Geylani ve Nazan Ertürk hanımefendileri de anmadan, teşekkür etmeden geçemeyiz.

Son tahlilde,

Hz.Mevlana'nın dediği gibi: "İnsan, ancak çalıştığını kazanır."

GMO'nun, Gemi Mühendisliği Mesleğinin çalışma ve yaşam koşullarını sürekli iyileştirmeye odaklı çalışma ve katkılarının artarak devam etmesini temennisiyle, başarılar dilerim.


Güzel bir söz: “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.”