Erdoğan: Dünyada söz sahibi olmanın yolu denizcilikte söz sahibi olmaktan geçiyor
İSTANBUL -AA- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Dünyada söz sahibi olmanın yolunun denizcilikte söz sahibi olmaktan geçtiğini" bildirdi.
Başbakan Erdoğan, ilk milli tasarım savaş gemisi olan "Heybeliada" ile mayın avlama gemisi "Akçay"ın denize indirilmesi, TGC İnebolu'nun komuta teslimi ve MİLGEM projesinin ikinci gemisi "Büyükada"nın ilk kaynağının yapılması nedeniyle düzenlenen törene katıldı.
Pendik'teki İstanbul Tersane Komutanlığı'nda gerçekleştirilen törende konuşan Erdoğan, bundan 470 yıl önce zamanın güçlü donanmasından oluşan bir deniz gücüne karşı orduların elde ettiği zaferin yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, Türk Deniz Kuvvetleri Günü olarak kutlanan bu günü kutladı.
Başbakan Erdoğan, tarihten bugüne hizmet etmiş bütün denizcileri, b ütün kaptan-ı derya ve leventleri şükranla andığını söyledi.
Denizcilerin sadece geçmiş tarihte değil, yakın zamanda da bütün olumsuz ve zor şartlara rağmen gurur verici başarılara imza attıklarını dile getiren Erdoğan, tarih boyunca değerli komutan ve denizciler yetiştiren Deniz Kuvvetleri Komutanlığının başarılarının devamını diledi.
Erdoğan, mayıs ayında özel sektör tersaneleri tarafından üretilecek ilk muharip gemilerin kaynak törenini Tuzla'da yaptıklarını hatırlatarak, "Bugün de ilk 'Milli Tasarım Savaş Gemisi'ni denize indirdiriyoruz. Hayırlı olsun" dedi.
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin kıyısı bulunan denizlerdeki gelişmelerin, Türkiye'nin milli menfaatlerinin korunmasında deniz gücünün önemini açık bir biçimde ortaya koyduğunu vurgulayarak, Ege, Karadeniz, Doğu Akdeniz ve Boğazlardaki egemenlik haklarının Türkiye'nin milli güvenlik politikasının ana unsurlarını oluşturduğunu dile getirdi. Erdoğan, "Denizlerimizde istediğimiz etkinlikte söz sahibi olabilmemiz için askeri gemi inşaatlarına ihtiyacımız var" diye konuştu.
Erdoğan, 2002 yılında dünya ölçeğinde 23. sırada olan gemi inşa sanayisinin denizcilik alanında gerçekleştirilen büyük atılımlar sonucunda, bugün tonaj ve sipariş edilen gemi adedine göre Güney Kore, Japonya ve Çin'in ardından 4. sırada yer aldığını anımsattı.
Yine 2002 yılında duraklama dönemine giren savunma sanayisi sektörünü n, bu alanda art arda başlatılan projelerle büyük bir ivme yakalamayı başardığını dile getiren Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yüksek teknoloji ürünü bir çok ihtiyacının, milli tasarım ve üretim projeleri sayesinde Türk şirketleri eliyle karşılandığını bildirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, artık savunma sanayisi ürünlerinin dünyanın her coğrafyasında alıcı bulduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
"Gemi inşa ve savunma sanayisi sektörlerimiz özellikle iç pazar ihtiyaçlarını karşılayarak, yurt dışına gitmekte olan kaynakların ülkemizde kalmasını sağlıyorlar. Özellikle tasarım ve mühendisliğini kendimizin yaptığı projelerde elde edilen katma değer, sadece imalat ile sınırlı kalan sektörlere göre çok daha yüksek seviyelerde gerçekleşiyor. Bu durum, ülkemizin rekabet gücüne büyük bir katkıda bulunuyor. MİLGEM Korvet Gemisi'nin tasarım ve inş aatına Savunma Sanayi İcra Komutanlığının kararıyla başlandı. Bu doğrultuda da kapsaml ı bir proje modeli çerçevesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ve Savunma Sanayi Müsteşarlığının işbirliğiyle proje hayata geçirildi. Savunma sanayisi ve deniz inşa sanayimiz, geçmişteki projelerle kıyaslandığında, bu projede çok daha aktif rol aldılar. Bu başarının ardından çok kısa sürelerde günün gereklerine göre, donanmaları inşa edebilmiş bir millet olarak hedeflerimizi daha da yükseklere taşımalıyız. MİLGEM projesinde bugüne kadar sağlanan başarı, savunma sanayimizi yetiştirme konusundaki kararlığımızı daha da pekiştirdi. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin bu alanda dışa bağımlılığı nın en aza indirilmesini, özellikle de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçlarının milli sanayi ile karşılanmasını öncelikli hedef olarak belirledik. MİLGEM projesiyle Türk denizcilik sektörü, askeri gemi inşası alanında çıtayı biraz daha yü kseltmiş oluyor. Bundan böyle bütün su üstü platformlarımızın ülkemizde tasarlanması ve inşası yanında, milli tasarım sistemlerle donatımı mümkündür."
Başbakan Erdoğan, böylece ülke ekonomisine sağlanacak büyük faydanın yanı sıra savaş gemilerinin inşasında tarih boyunca sahip olunan stratejik bir yeteneği de yeniden canlandırmış olduklarını vurguladı.
Askeri ve sivil denizcilik sektöründeki bu hareketliliğin, çocukların ve gençlerin denizciliğe olan ilgisini arttırdığına inandığını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Türk milleti olarak sadece teknik alt yapı değil, insan gücü bakımından da sahip olduğumuz potansiyelle denizcilikte bir dünya markası olma yolunda ilerlediğimizi düşünüyorum" dedi.
Erdoğan, bu çerçevede kamu ve sivil tüm kuruluşların üzerlerine düşeni yaptığını, ancak bu konuya biraz daha fazla ağırlık verilmesinin yararlı olacağı düşüncesinde olduğunu belirterek, çocukların ve gençlerin gelecek idealleri içinde sektörün en ön sıralara çıkarılması gerektiğini söyledi.
Başbakan Erdoğan, denizcilik konusunda bir yandan geçmiş müktesebatı yeni nesillere en güvenli şekilde aktarırken diğer taraftan da sektörün gelecekte önemini ve potansiyelini de en iyi şekilde ortaya koymaları gerektiğini bildirdi.
"Dünyada söz sahibi olmanın yolu denizcilikte söz sahibi olmaktan geçiyor" diyen Erdoğan, Türkiye'nin 3 tarafının denizlerle çevrili olduğunu hatırlattı.
Erdoğan, buna rağmen denizciliğin uzun zaman hak ettiği destek ve ilgiyi görmediğinin açık olduğunu dile getirerek, "İnanıyorum ki, artık bu talihsiz dönem geride kalıyor. Önümüzdeki dönem denizciliğimizin yeniden parlak günlerine dönüşüne şahit olacağız. Türk milleti yeniden denizci bir millet haline gelecektir" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, ilk MİLGEM gemisi ve 6. Mayın Avlama Gemisi'nin denize indirilmesinde emeği geçen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı mensuplarıyla Türk gemi ve savunma sanayisi çalışanlarına teşekkür etti.
Türk deniz sahasında ve uluslararası sahada görev yapacak diğer milli gemilerin de en kısa sürede hizmete girmesini beklediklerini ifade eden Erdoğan, bütün deniz şehitlerini rahmetle, gazileri de minnetle andığını ifade etti.
Öte yandan, Üsküdar'daki evinden törene katılmak için ayrılan Başbakan Erdoğan'ın konvoyu Altunizade geçidinin altına geldiği sırada, maddi hasarlı bir kaza meydana geldi. Koruma polislerinin sağa yönlendirmeye çalıştığı bir araç trafikte durdu. Basın mensuplarını taşıyan bir başka araç duraklayan bu araca arkadan çarptı. Her iki araçta da maddi hasar oluştu.

Erdoğan, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'u kutladı.
DenizHaber.Com
Yorumlar
Kalan Karakter: