İspanya’da ülkenin endüstriyel ölçekli ilk yüzer açık deniz rüzgar türbini çiftliği planı açıklandı. İspanya merkezli çok uluslu elektrik hizmetleri şirketi Iberdrola'nın, şirketin İspanya kıyılarında devasa boyutta yenilenebilir enerji kaynakları geliştirme çabalarının bir uzantısı olacak açık deniz rüzgar türbini çiftliğini geliştirmek için yaklaşık 1,2 milyar dolar yatırım yapacağı belirtiliyor.

66 İspanyol şirket ve teknoloji merkezi, 2800 kişilik istihdam!

Şirkete göre proje 300 MW temiz enerji üretecek şekilde tasarlandı. İspanyol ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağı işaret edilen çalışma, tasarım ve mühendislik bu yıl başlayacak. 2026'da faaliyete geçene kadar yılda 2.800'den fazla iş hacmi yaratacağı söylenen projede 66 İspanyol şirketi ve teknoloji merkezi bulunacak.

Proje yılda 200.000 ton karbon emisyonunu azaltacak!

Beş yıl içinde faaliyete geçmesi beklenen projenin, şirketin Galiçya, Endülüs ve Kanarya Adaları kıyılarında 2.000 MW'a kadar yüzer açık deniz rüzgar projeleri geliştireceği geniş bir planın parçası olduğunun altı çiziliyor. Proje aynı zamanda iklim değişikliğiyle mücadeleye de katkıda bulunacak ve tahmini olarak yılda 200.000 ton karbon emisyonunu azaltacak.

Toplam yatırım 25 milyar doları aşacak!

Projenin, şirket tarafından Yeni Nesil AB programına sunulan ısı elektrifikasyonu, yüzer açık deniz projeleri, yeşil hidrojen, yenilikçi yenilenebilir enerjiler, akıllı şebekeler, döngüsel ekonomi ve enerji depolama alanlarında sunulan 150 girişimden biri olduğu belirtiliyor. Bu programlara yapılacak toplam yatırım 25 milyar doları aşacak ve yüzlerce küçük ve orta ölçekli işletmeyi kapsayacak.

Şirket sadece 16 milyar doları İspanya olmak üzere dünya çapında toplam 90 milyar dolarlık yatırımla küresel bir strateji benimsediğini açıklıyor. Şu anda Baltık Denizi'nde Almanya, Kuzey Denizi ve İrlanda Denizi yakınlarında rüzgar çiftlikleri işletiyor. Ayrıca, Massachusetts kıyılarında 800 MW'lık bir projenin yanı sıra Virginia'da ve Fransa kıyılarında da projeler geliştiriyor. Ayrıca şirket Danimarka'da kısa süre önce Total ile ülkenin 1 GW Thor açık deniz rüzgar çiftliği müzayedesine katılmayı kabul etmişti.

Iberdrola 2025 hedefleri doğrultusunda 5 senede 4 GW'ı açık deniz rüzgarı olmak üzere 60 GW kurulu yenilenebilir enerji kapasitesine ulaşmayı bekliyor.

Editör: TE Bilişim