Akdeniz’de şimdiye kadar görülmeyen türler arasında yer alan deniz tavşanlarının giderek yayılması, bilim adamlarını sevindirirken, bu canlıların yeni yaşam alanlarıyla ilgili araştırmalara başlandı. Akdeniz kıyılarında geçtiğimiz günlerde zehirli deniz kestanelerine ilk kez rastlanmıştı. Türkiye kıyılarında katil yosunların da giderek yayıldığı ifade ediliyor.
Bilim adamları deniz canlılarının yeni yaşam alanlarında ortaya çıkmasının kirlilik, küresel ısınma gibi dış etkenlerle bağlantılı olabileceğini belirtiyor. Atlantik ve İndo-pasifik’te geniş bir yayılım gösteren ve daha önce Akdeniz canlı faunasında hiç yer almayan deniztavşanı türü Aplysia Dactylomela, Doğu Akdeniz kıyılarında aniden ortaya çıktı. Bu türün Akdeniz’deki ilk kaydının İtalya’da yapıldığı; ama son yıllarda Kıbrıs, Türkiye, Yunanistan ve Hırvatistan gibi geniş bir havzada da görüldüğü öğrenildi.
Deniz tavşanlarının ilk kez 3 yıl önce İtalya’nın Lempedusa Adası’nda görüldüğü ve zamanla daha doğuya doğru bir yayılım gösterdikleri belirlendi. Akdeniz’in doğusuna doğru yaşam alanı bulan deniztavşanlarının popülasyonunun, Atlantik Okyanusu yerine İndo-pasifik Okyanusu kökenli olduğu düşünülüyor. Bilim adamları deniztavşanları üzerindeki araştırmalarını arttırırken bu canlıların yaşam alanları tekrar inceleniyor.
DenizHaber.Com
Yorumlar
Kalan Karakter: