Uzakdoğulu armatörler, Maersk, MSC gibi armatörlerin 5.500 dolara taşıdığı malı, Uzakdoğu’dan Türkiye’ye 4 bin doların altında taşımayı teklif ediyor. Bu teklif, Husi saldırılarına karşın, Kızıldeniz’den geçerek adeta “Kamikaze” olmak anlamı taşıyor.

Tüpraş, İran'ın el koyduğu 1 milyon varil petrolü geri aldı Tüpraş, İran'ın el koyduğu 1 milyon varil petrolü geri aldı

İran destekli Husilerin Süveyş Kanalı’nı kullanan gemilere saldırması küresel ticareti olumsuz etkiliyor. Gemiler güvenlik kaygıyısıyla rotalarını Ümit Burnu’na çevirdiği için navlun maliyetleri 3-4 katına yükselmiş durumda.

Uzakdoğu-Avrupa hattında da konteyner navlununun katlanması karşısında Çinli armatörlerin Türk şirketlerine “kamikaze” teklifi sunduğu öğrenildi.

Uzakdoğu-Avrupa hattında konteyner navlununun katlanarak artması, Çinli armatörleri hareke geçirdi. Ekonomi gazetesinden Aysel Yücel'in edindiği bilgiye göre, bazı Uzakdoğulu armatörler 3-5 bin TEU’luk gemilerle Doğu Akdeniz ve Türkiye limanlarına charter sefer koymaya hazırlanıyor.

Türk firmalara da mail atan bu şirketler, Maersk, CMA CGM gibi armatörlerin 5.500 dolara taşıdığı malı, Uzakdoğu’dan Türkiye’ye 4 bin doların altında taşımayı teklif ediyor.

Bu armatörlerin, Husilerin saldırılarına rağmen Kızıldeniz’den geçerek adeta “Kamikaze” olmaya soyunduğu ifade ediliyor. Ancak talep nedeniyle Uzakdoğu-Türkiye hattında navlunun düşmesi beklendiği için bu firmaların geri adım atabileceği öngörülüyor.

Editör: Nermin İstikbal