Çin Ulaştırma Bakanlığı, ABD’li şirketler, kuruluşlar ve bireylerin sahip olduğu veya işlettiği gemilere uygulanan özel liman ücretlerinin bir yıl süreyle askıya alındığını açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, karar bugün saat 13.01 itibarıyla yürürlüğe girdi. Çin haber ajansı Şinhua’nın yayımladığı habere göre, bu adım, Pekin ile Washington arasında ekonomik ilişkilerde gerilimi azaltmayı amaçlayan yeni bir diplomatik girişimin parçası olarak değerlendiriliyor.
Bakanlık ayrıca, ABD’nin 301. madde kapsamındaki soruşturmasının, Çin’in deniz taşımacılığı ve gemi inşa sektörlerindeki güvenlik, kalkınma çıkarları ve tedarik zincirleri üzerindeki etkilerine ilişkin incelemesinin de bir yıl süreyle askıya alındığını duyurdu.
Söz konusu önlemlerin, Malezya’nın Kuala Lumpur kentinde Çin ve ABD arasında yapılan ekonomik ve ticari görüşmelerde varılan mutabakatla uyumlu olduğu belirtildi.
Öte yandan, Çin Ticaret Bakanlığı da dün yaptığı açıklamada, modern teknoloji ve özellikle yarı iletken üretimi açısından temel öneme sahip galyum, antimon ve germanyum metallerinin ABD’ye ihracatına yönelik yasağın geçici olarak askıya alındığını bildirdi.
Geçtiğimiz 30 Ekim’de Güney Kore’de yapılan görüşmede Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ABD Başkanı Donald Trump, iki ülke arasındaki ticari gerilimi tırmandıran bazı cezai önlemlerin geri çekilmesi konusunda uzlaşmaya varmıştı.
Yorumlar
Kalan Karakter: