BM Güvenlik Konseyi grubun kampanyasına karşı çıkan ve insansız hava aracı ve füze saldırılarına son verilmesi çağrısında bulunan bir kararı kabul etti.

ABD’den Japonya’ya nükleer enerjili uçak gemisi gönderiyor ABD’den Japonya’ya nükleer enerjili uçak gemisi gönderiyor

Husi militan grubu, Hudeyde'deki hayati liman da dahil olmak üzere Batı Yemen'in geniş bir bölümünü kontrol ediyor. 

Husi militanları Gazze'yle dayanışmayı gerekçe göstererek olarak Kızıldeniz'de İsrail'e bağlı ve İsrail bağlantılı gemi taşımacılığını hedef alan bir kampanya başlattı. Kampanya aynı zamanda İsrail ile açık bir bağlantısı olmayan gemileri de tehdit etti ve doğu-batı konteyner trafiğinin büyük çoğunluğu Husi tehdidinden kaçınmak için Ümit Burnu çevresine yönlendirildi.

BM Güvenlik Konseyi kararının, Husi tehdidine karşı uluslararası silahlı tepkinin onaylanması olarak okunabilleceği bildiriliyor.

Amerika'nın sponsor olduğu kararda, BM üyelerinin meşru bir şekilde "gemilerini, seyir hak ve özgürlüklerini baltalayanlar da dahil olmak üzere saldırılara karşı koruyabilecekleri" belirtildi. 

Ancak oy birliği sağlanamadı. ABD liderliğindeki müdahale fikrine karşı çıkan ve bölgedeki deniz kuvvetlerinin eskortuna katkıda bulunmayan Rusya ve Çin ise çekimser kaldı. 

Editör: Nermin İstikbal