BIMCO, Avrupa’daki sıkılaşan iklim düzenlemeleri kapsamında gemi sahipleri ve alıcılarının uyum süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla, satış ve satın alma mutabakat zaptlarına (MoA) eklenecek yeni FuelEU Maritime ve AB ETS maddelerini kabul ederek önemli bir adım attı.
Dünyanın en büyük denizcilik birliği, yeni maddelerin AB’nin hızla karmaşıklaşan düzenleyici sistemi içinde — özellikle yakıt uyumluluk bakiyeleri, emisyon raporlaması ve izin iadesi gibi konularda — taraflara net sorumluluklar ve yol gösterici hükümler sunacak şekilde tasarlandığını açıkladı.
BIMCO Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözleşmeler Direktörü Stinne Taiger Ivø, şunları söyledi:
“FuelEU Maritime ve AB ETS gibi düzenlemeler son derece karmaşık ve sektörümüzü yeniden şekillendiriyor. Bu nedenle sözleşmesel açıklık kritik önem taşıyor. Yeni maddeler, taraflara uyumluluk yükümlülüklerini yönetmek ve operasyonel belirsizlikleri önlemek için gerekli araçları sağlıyor.”
FuelEU Maritime Maddesi
Yeni FuelEU maddesi, satıcının gemiyi teslim anında düzenlemelere uyumlu halde devretme yükümlülüklerini detaylandırıyor. Buna:
-
önceki dönemlere ait doğrulanmış uyumluluk bakiyelerinin açıklanması,
-
teslimat sonrasında derhal kısmi bir uyumluluk raporunun sunulması,
-
geminin pozitif veya negatif uyumluluk bakiyesine göre fiyat ayarlama mekanizmaları,
-
teslimattan önce geleceğe yönelik uyumluluk “borç alma” işlemlerine getirilen kısıtlamalar
gibi hükümler de dahil edildi.
Teslim sonrası tüm FuelEU uyumluluk sorumluluğu alıcıya geçiyor. Alıcı; uyumluluk bakiyelerini bankalama, ödünç alma veya havuzlama haklarını da devralmış oluyor.
AB ETS Maddesi
Yeni ETS maddesi ise satış sırasında sera gazı emisyon izinlerinin nasıl yönetileceğini belirliyor. Buna göre:
-
Satıcı teslimata kadar tüm raporlama yükümlülüklerini tamamlamalı,
-
Devirden sonra doğrulanmış bir kısmi emisyon raporu sunmalı,
-
Mülkiyet devrinden önce üretilen tüm emisyonlara karşılık gelen izinleri iade etmelidir.
Teslimattan itibaren alıcı; tüm izinler, raporlama ve uyumluluk süreçlerinden sorumlu olur. Ayrıca maddede yer alan tazminat hükmü, satıcının yükümlülüklerini yerine getirmemesinden doğabilecek risklere karşı alıcıyı korumayı amaçlıyor.
BIMCO, maddelerin yalnızca AB Emisyon Ticaret Sistemi için değil, diğer ülkelerde uygulanabilecek benzer karbon piyasaları ve emisyon ticareti düzenlemeleri için de uyarlanabilir şekilde hazırlandığını vurguladı.
BIMCO Dokümantasyon Komitesi Başkanı Nicholas Fell,
“Bu son eklemeyle BIMCO, düzenleyici değişimlere uyum sağlamada sektöre destek olmak için karbon maddeleri portföyünü genişletiyor,” dedi ve maddelerin geniş paydaş katılımıyla geliştirilmiş, sahada uygulanabilir, fikir birliğine dayalı çözümler olduğunu belirtti.
Yorumlar
Kalan Karakter: