SEA MARINE 1 adlı gemi Çanakkale Boğazında arızalandı SEA MARINE 1 adlı gemi Çanakkale Boğazında arızalandı

ABD Donanması, 2024 yılı başından itibaren Orta Doğu bölgesinde deniz güvenliğini artırmak için insanlı operatörlerle birlikte insansız sistemlerin operasyonel konuşlandırılmasına odaklanan yeni bir birim olan Görev Grubu 59.1'i devreye aldığını bildirdi.

USN-Saildrone-and-Devil-Ray-T-38

Eylül 2021'de kurulan Task Force 59, Donanmanın ilk İnsansız ve Yapay Zeka Görev Gücü. NAVCENT'e göre Task Force 59, 23'ten fazla farklı insansız sistemi test etti, yükseltti, geliştirdi ve çalıştırdı. 

Grup, ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanlığının Görev Gücü 59'un bir parçası olarak resmi olarak Bahreyn'de görevlendirildi. "Öncüler" olarak bilinen görev grubu, 60.000'den fazla askere sahip bir yüzey savaş subayı olan Teğmen Luis Echeverria'nın komutası altında olacak. 

Grupta hangi sistemlerin konuşlandırıldığını belirtmediler ancak TF 59'un, Orta Doğu bölgesinde deniz güvenliği ve istikrarının sağlanmasına yardımcı olmak için insansız sistemleri ve yapay zekayı ABD 5. Filo operasyon alanındaki deniz operasyonlarına entegre ettiğini kaydetti.

USN-Unmanned-Task-Group-display.0e4ad9

ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanlığı/ABD 5. Filosunun operasyon alanı yaklaşık 2,5 milyon mil karelik su alanını kapsıyor. Bu, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Umman Körfezi, Aden Körfezi, Umman Denizi ve Hint Okyanusu'nun bazı kısımlarını içeriyor..  Hürmüz Boğazı, Süveyş Kanalı ve Bab el Mendeb Boğazı'ndaki üç kritik geçiş noktası olan bölge 21 ülkeden oluşuyor.

Görev Gücü 59'un komodoru Yüzbaşı Colin Corridan, "Savaşçılara yeni gelişen, ilgili teknolojiyi getiriyoruz ve bunu hızlı bir şekilde yapıyoruz" dedi. 

Editör: Nermin İstikbal