Ülkemizde, yabancı bayrak dalgalandıran, ama sahipleri Türk olan oldukça fazla sayıda tekne var. Çünkü böyle bir durumda bir kuruş bile vergi ödenmiyor. Gümrük Müfettişleri Derneği'nin yayını olan "Gümrük Dergisi"nin Temmuz ¬ Eylül 2007 sayısında yer alan

Ülkemizde, yabancı bayrak dalgalandıran, ama sahipleri Türk olan oldukça fazla sayıda tekne var. Çünkü böyle bir durumda bir kuruş bile vergi ödenmiyor.

Gümrük Müfettişleri Derneği'nin yayını olan "Gümrük Dergisi"nin Temmuz ¬ Eylül 2007 sayısında yer alan Mümin Kapucu'ya ait bir yazıyı paylaşmak istiyorum. İzmir'de görev yapan Kaçak, İstihbarat, Narkotik, Gümrük Muhafaza Müdürü Kapucu, "Her türlü hukuksuzluğun yaşandığı yat turizmi sektöründe ilgili mevzuatlardaki belirsizliklerin getirmiş olduğu sorunların çözümü yerine, yat sahiplerinin talep ve istekleri doğrultusunda bir defaya mahsus sağlanan kolaylıklar, zaman zaman diğer yasa hükümlerini ihlal eden kural dışı bir yat mevzuatı haline dönmüştür. Bayrak çekilmesiyle ilgili yasalar ihlal edilerek kullanılan yatlarla ilgili uzun zamandan beri yapmakta olduğum çalışmalar sonucunda, Türkiye genelinde işlem yapılması gereken binlerce yabancı bayraklı yat hakkında arşiv oluşturmuş bulunmaktayız" diyor. Türk tekne sahiplerinin yurt dışındaki paravan şirketler vasıtasıyla satın aldıkları yatlara bu ülke bayraklarını çektiklerini belirtiyor. Böylece, Türk karasularında ödenmesi gereken motorlu taşılar vergileri, taşıt alım-satım vergisi, KDV, özel tüketim vergisi ödemekten kaçındıklarını anlatıyor.

Mümin Kapucu, yapılan incelemeler sonucunda tespit edilen yabancı bayraklı yatların bir kısmının da Türkiye'den ihracatı gerçekleştirilen yatlar olduğunu söylüyor. "Bir Türk limanından diğer bir Türk limanına ihracat" şeklinde trajikomik bir durumun ortaya çıktığını ifade eden Kapucu, "3511 Silverside Road Suite 105 Wilmington Delawere 19810 USA" adresinde Türk yurttaşlarına ait yüzlerce plaka şirket bulunduğunun ortaya çıktığını yazmıştır. 

Kapucu, ihraç edilmiş gibi gösterilerek Türkiye gümrük bölgesinde tutulan ve yasal ikametgahı Türkiye gümrük bölgesinde bulunan şahıslarca kullanıldığı tespit edilen yabancı bayraklı yatlar hakkında adli makamlara suç duyurusunda bulunduklarını belirterek yasal işlemleri başlattıklarını belirtmiştir. 

Kapucu, her türlü devlet desteğini alarak ihraç edilen yatların büyük bir çoğunluğunun yurt dışına satışı yapılmış gibi gösterilerek o ülkeye girmeden Türk karasularında dolaştığını ifade etmektedir. Bu tür yat sahiplerinin nüfuzlarını kullanarak bürokrasi üstünde yaptıkları baskı sonucu, söz konusu yatların yasalara aykırı olduğu halde kullanılmaya devam ettiğinin altını çizmekte. 

Şaibeli işlemlere tâbî olan yatlardan alınması gereken, ancak hiç alınmayan vergilerin boyutları çok yüksek rakamlara ulaşmaktadır. 280 bin YTL'lik, 10 metre boyunda 325 beygir gücündeki bir tekneden alınacak toplam vergi 76 bin YTL civarındadır. Türkiye'de 2 bin kaçak yabancı bayraklı tekne olduğunu düşünürsek, toplam rakam 152 milyon YTL'yi bulmaktadır. 5 bin tekne üzerinden hesaplanırsa karşımıza korkunç bir vergi kaçağı çıkmaktadır. 

Konuyla ilgili yasanın ne kadar gerekli olduğunu hatırlatan Kapucu, eksiklerin bir an önce giderilmesini ve ulusal çıkarlar gözetilerek yeni yasaların çıkarılması gerektiğini vurgulamıştır. Katılmamak elde değil. Gelişmeleri hep birlikte göreceğiz.


Kaptan Ünal Benlialper, İzmir Kaptanlar ve Denizciler Derneği Başkanı olup, yazılarına devam edecektir.