Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, AB savunma bakanlarının Brüksel'de düzenlediği gayrı resmi toplantıda Yunanistan’ın Avrupa Birliği’nin (AB) Kızıldeniz'deki misyonunun komutasını üstlenmesini önereceğini belirtti.

Toplantı için Brüksel’e gelen Dendias, basın mensuplarına yaptığı açıklamada Yunanistan’ın AB’nin Kızıldeniz'deki misyonunun komutasını üstlenmesini önereceğini söyledi.

Dendias, “Kızıldeniz'deki Avrupa misyonunu ele alacağız ve ben, Yunanistan'ın operasyonun kontrolünü üstlenmesini, ayrıca misyonun merkezi olarak Larissa karargahını önereceğim” diye konuştu.

Bakanların Ukrayna ile ilgili konuların yanı sıra Avrupa’nın savunma sanayii hakkında da konuşacaklarına dikkat çeken Dendias, bu konunun Yunanistan’ı özellikle ilgilendirdiğini vurguladı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell,Yunan bakan, “Bir yandan Yunan savunma sanayisini güçlendirmek için hangi imkanların olduğunu anlamamız gerekiyor, diğer yandan ise oluşturmaya çalıştığımız yeniliklere dayalı Yunan savunma sistemi için ne gibi uyumlulukların yaratılabileceğini anlamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

AB savunma bakanlarının Brüksel'de düzenlediği gayrı resmi toplantı öncesinde AB’nin Kızıldeniz misyonunun 17 Şubat’a doğru başlatılabileceğini, AB ülkelerinin misyonunun komutasını kimin üstleneceğine karar vermesi gerektiğini açıkladı. 

ABD’den Japonya’ya nükleer enerjili uçak gemisi gönderiyor ABD’den Japonya’ya nükleer enerjili uçak gemisi gönderiyor

Borrell, misyonun Husilere karşı eylemlere katılmayacağını, yalnızca seyrüsefer güvenliğini sağlamaya odaklanacağını vurguladı.

Editör: Nermin İstikbal