Ukrayna, Kırım’dan Tahıl Taşıdığı İddiasıyla Bir Kargo Gemisine Daha El Koydu
Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Rusya’nın Kırım’ı işgalinin ardından bölgeden yasa dışı tahıl taşıdığı iddiasıyla bir kargo gemisine daha el konulduğunu duyurdu. Ukrayna, geçmişte benzer suçlamalarla birçok gemiye el koymuş, mahkeme kararıyla satış sürecini başlatmış ve kaptanlar hakkında para cezası verilmesini sağlayan davalar açmıştı.
Son el koyma operasyonu, geçtiğimiz günlerde Büyük Odessa Liman Kompleksi içinde gerçekleşti. SBU, gemiyle ilgili ayrıntı vermekten kaçınırken, geminin bir Afrika ülkesinin bayrağını taşıdığını açıkladı. Ukrayna ise söz konusu geminin gerçekte Rus kontrolünde olduğunu iddia ediyor. Gemide Orta Doğu ülkelerinden oluşan 16 kişilik bir mürettebatınbulunduğu belirtildi.
İddialara göre geminin adı ve bayrağı birçok kez değiştirildi ve gemi olay sırasında Odessa’da çelik boru ihracatı yüklemesi yapıyordu.
SBU, geminin hem Rus işgali döneminde hem de savaş öncesinde Sivastopol Limanı’na çok sayıda sefer yaptığını öne sürüyor. Servise göre gemi, Rusya’nın yararına tarım ürünleri taşımak amacıyla en az yedi sefer gerçekleştirdi. Ocak 2021’de yaklaşık 7.000 ton tahılın Kırım’dan Kuzey Afrika’ya taşındığı iddia ediliyor.
Ukrayna güvenlik güçleri gemiye çıkarak arama yaptı. Aramada seyir planları, kılavuz kartları, harita materyalleri ve telsiz iletişim kayıtlarının ele geçirildiği açıklandı. Ukrayna tarafı, bu belgelerin geminin işgal altındaki Kırım limanlarına giriş-çıkış yaptığını gösteren somut kanıtlar olduğunu savunuyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: