Royal Caribbean's Icon of the Seas, ilk seferini Ocak 2024'te yapmaya hazırlanıyor.

Covid-19 salgını lüks gemileri engelledi. Ancak pandemic sonrası gemi seyahati rezervasyonlarında yeniden canlanma görüldu. Halen, Finlandiya’nın Turku tersanesinde dünyanın en büyüğü olacak yolcu gemisinde son rötuşlar yapılıyor. Royal Caribbean'ın lüks yeni gemisi Icon of the Seas, Finlandiya'nın güneybatı kıyısındaki Turku tersanesinde tamamlanmak üzere ve ilk yolculuğuna Ocak 2024'te çıkması planlanıyor.

royal-caribbeans-icon-of-the-seas-005.png

İnşaatla görevli gemi yapımcısı Meyer Turku'nun CEO'su Tim Meyer, "Bu gemi, bildiğimiz kadarıyla bugün itibariyle dünyanın en büyük yolcu gemisi" dedi.

Bazıları devasa yapıyı, devasa iklim ayak izini gerekçe göstererek bir "canavarlık" olarak etiketlerken, diğerleri bu yüzen tatil destinasyonuna entegre edilen ve bilet almak için akın eden sofistike mühendisliğe hayranlık duyuyor.

royal-caribbeans-icon-of-the-seas-009.png

Bir gemiden çok bir köyü andıran dev gemi, renkli su parkları, 20'den fazla güverte ve yaklaşık 10.000 kişi taşıma kapasitesine sahip bulunuyor.

2021 yılında inşasına başlanan ve haziran ayında deniz denemelerine giren yeni geminin ayırt edici bir özelliği, ön bölümünün bir bölümünü kaplayan devasa cam kubbesi bulunuyor.

royal-caribbeans-icon-of-the-seas-008.png

2023'TE 31,5 MILYON KRUVAZIYER YOLCUSU

Pandemi sektöre ağır bir darbe indirdi. Kruveziyer sektörünün bir daha toparlanıp toparlanmayacağı sorgulanıyordu. Ancak kruvaziyer şirketleri artık müşterilerin geri döndüğünü görüyor. Uluslararası Yolcu Gemileri Birliği, yolcu hacminin 2023'te 31,5 milyon yolcu ile pandemi öncesi seviyeleri aşacağını tahmin ediyor.

royal-caribbeans-icon-of-the-seas-002.png

TITANIC'IN BEŞ KATı BÜYÜKLÜĞÜNDE

Meyer Turku'nun CEO'su T imMeyer, "Kısıtlamalar kalktıktan ve durum düzeldikten sonra, pazarın çok güçlü bir şekilde geri döndüğünü görüyoruz.

250.800 brüt tonajla - Titanic'in beş katı büyüklüğünde - Icon of the Seas, dünyanın en büyük yolcu gemisi unvanını Royal Caribbean'ın şu anki amiral gemisi Wonder of the Seas'tan kapacak. Turku'nun sipariş defterlerinde benzer boyutta iki tane daha Icon sınıfı gemi bulunuyor” dedi.

royal-caribbeans-icon-of-the-seas-003.png

BÜYÜK GEMİ ,BÜYÜK KAR DEMEKTİR

Bremerhaven Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde Gemi Yolculuğu Yönetimi profesörü Alexis Papathanassis, şunları anlattı: "Son on yılda yolcu gemilerinin büyüdüğünü gördük. Mega boyutlu gemilerin ‘bariz ekonomik faydaları’ olduğunu ve bireysel yolcuların maliyetini azalttığını biliyoruz. Yedi havuzu, bir parkı, su kaydırakları, alışveriş gezinti yerleri, buz pateni pisti ve diğer tüm gemilerden daha fazla mekanı ile Icon of the Seas gibi daha büyük gemiler de gemide para harcamak için daha fazla seçenek sunuyor. Bu da kruvaziyer şirketlerinin daha karlı olmasını sağlıyor. Ekstra gelir, kruvaziyer gemileri tarafından memnuniyetle karşılanıyor - COVID kilitlenmelerinden sağ çıkabilmek için kruvaziyer gemilerinin "çok fazla kredi alması gerekiyordu" ve şimdi geri kazanmak zorundalar. Kruvaziyer şirketleri için kemer sıkma koşullarının olduğu zorlu bir dönem olacak. Bilet fiyatlarının yükselmesini bekliyoruz. 

royal-caribbeans-icon-of-the-seas-006.png

ÇEVRECİLER BÜYÜK GEMİ İSTEMİYOR

İklim aktivistleri, daha büyük yolcu gemilerinin inşası konusunda alarma geçti İklim açısından bakıldığında, bazıları büyük bir geminin birkaç küçük gemiden daha enerji verimli olduğunu iddia ediliyor. Ama bazıları aynı fikirde değiller.

STK Transport & Environment'ta (T&E) nakliye kampanyacısı Constance Dijkstra, "Bu mantığı izleseydik, daha büyük yolcu gemileri inşa ediyor olurduk, ancak daha az. Ama olan bu değil. Her zamankinden daha büyük gemilere tanık oluyoruz’ dedi.
Modern gemiler teknolojiyle emisyonları azaltmak için adımlar atarken - Royal Caribbean's Icon of the Seas, sıvılaştırılmış doğal gazla (LNG) çalışacak , ama çevreciler ikna olmuş değiller.

Genellikle daha fazla iklim-nötr seçeneklere doğru bir köprü olarak selamlanan LNG, geleneksel deniz yakıtlarından daha düşük emisyonlara sahip bulunuyor. Ancak ancak T&E, potansiyel metan sızıntılarına ilişkin endişelerini dile getirdi.
Dijkstra, "LNG'nin iklim için dramatik sonuçları var çünkü metan sızdırıyor. LNG'nin tipik bir bileşeni olan metan, iklim üzerinde karbondioksitten çok daha kötü bir etkiye sahip olabilen güçlü bir sera gazıdır. Sorun şu ki, deniz yakıtı olarak LNG kullandığınızda, gaz endüstrisinin gelişimini teşvik ediyorsunuz" dedi

Editör: Nermin İstikbal