İBB iştiraki Şehir Hatları A.Ş., tarihi Haliç Tersanesi’nin 567’nci kuruluş yıldönümünde, 5 elektrikli deniz taksiyi suya indirdi. 

SİNEM DEDETAŞ : “YAKIT TÜKETİMİNDE YÜZDE 25’LİK BİR AZALMA SAĞLANACAK”

Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş’ın konuşmasında verdiği bilgilere göre; Şehir Hatları, yeni nesil deniz taksi projesini 2021’de hayata geçirdi. Çağın ihtiyaçları doğrultusunda yenilenmeye devam eden proje kapsamında geliştirilen, “İBB Hibrit Deniz Taksi” projesi; küresel ısınma ile mücadelede, deniz ulaşımının sürdürülebilirliği amacıyla yüksek karbon salınımının azaltıldığı alternatif bir çözüm olmayı hedefliyor. Yeni nesil elektrikli araçların sağlayacağı yakıt tasarrufu ile tekne başına düşen karbon salınımı önemli ölçüde azaltılacak. Hibrit sisteme geçişle, mevcut dizel motorlu deniz taksilerin yakıt tüketiminde, yüzde 25’lik bir azalma sağlanacak. İlk etapta hizmete alınacak 5 hibrit deniz taksinin yıllık 284 ton karbon ayak izini azaltması öngörülüyor. Her bir tekne, bir önceki versiyonlarında olduğu gibi, 10 kişilik kapasiteye sahip. 

DENİZ TAKSİ SAYISI 50’YE ÇIKTI

Hibrit araçların kullanımı, mevcut deniz taksilerle aynı olacak. İç dizaynı ve tekne tasarımı önceki teknelerle aynı olacak yeni araçlara da “İBB Deniz Taksi” aplikasyonu üzerinden, 7/24 rezervasyon yapılabilecek. İlk etapta 5 hibrit deniz taksi hizmete alınacak. Böylece İBB’nin deniz taksi sayısı, toplam 50’ye çıkmış olacak. Hibrit deniz taksiler, çevreci ve düşük yakıt tüketim özelliklerine ek olarak; engellilerin, bebek arabalı ailelerin, bisikletlilerin rahatlıkla kullanabileceği “engelsiz tekne tasarımı”na sahip. Yeni nesil tekneler, hareketli rampa özelliği ile her limana, iskeleye ve noktaya rahatlıkla yanaşabiliyor. Hibrit sistem harici bir şarj ile beslenmeyen tekne hem lityum bataryalar ile hem de fosil yakıt ile çalışabilecek. Bataryalar, seyir esnasında kullanılırken, manevra sırasında gerek duyulması halinde jeneratör devreye girerek, dizel yakıt ile sevk sağlanacak.

Haliç Tersanesi’nin 567’nci kuruluş yıldönümü anısına pasta kesildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Şehir Hatları A.Ş., “İstanbul denizinin karbonsuzlaştırılması” projesi kapsamında elektrikli deniz taksi üretti. Mevcut deniz taksilere oranla yakıt tüketiminde yüzde 25 azalma sağlayacak yeni nesil araçlar için, Tarihi Haliç Tersanesi’nin 567’nci yıl kutlamaları haftasında, tanıtım toplantısı düzenlendi. 5 elektrikli teknenin denize indirildiği törenin sonunda, Haliç Tersanesi’nin 567’nci kuruluş yıldönümü anısına; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, iştiraklerden sorumlu İBB Başkan Danışmanı Ertan Yıldız ve Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş tarafından pasta kesildi.

Tersanedeki bir atölyede düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan İmamoğlu, “1455’te başlayan bir süreç, muhteşem bir tarihi alanın içerisinde olmak, gerçekten özel bir durum. Dünyanın yaşayan en eski tersanesi, 567 yıldır dimdik ayakta. Bunu korumak, muhafaza etmek, geleceğe taşımak önemli. Fatih Sultan Mehmet Han’dan bugüne hem zamana direndi hem de bazen bir takım rant düşüncelerine karşı kendini korudu, muhafaza etti. Bazen de çok duyarlı, titiz insanların katkılarıyla ayakta durdu. Göreve geldiğimizde tasfiye edilip, farklı düşüncelerle, başka bir boyuta evirilmesi düşünülen bu alanda, bu tarihi tersaneye gözümüz gibi baktık ve onu yeni bir döneme taşıdık” dedi.

Editör: Nermin İstikbal