Antepli balıkçı kral

G.Antepli girişimci İsmet Bayındır, Çavuşesku döneminin sona ermesiyle soluğu Romanya"da aldı. Önce kuyumcu oldu, sonra balıkçı. Şimdi Romanya"nın en büyük balıkçısı.

DENİZE olan tutkulu bir sevda ve girişimcilik ruhu Gaziantepli İsmet Bayındır "ı Romanya "nın en büyük balıkçısı yaptı. Gaziantep "ten çıkarak İstanbul "a gelen ve bir süre eczacılık yapan yapan Bayındır "ın yaşamını ise Romanya "daki Çavuşesku döneminin sona ermesi değiştirmiş. Şu anda Romanya denizlerinde profesyonel olarak balık avlayan en büyük şirket Blue Balena"nın ortağı. Romanya denizlerinde tutulan balığın yüzde 85"i onun sahibi olduğu teknelerin ağına takılıyor. Bayındır "ın şirketi Türkiye "ye de yılda 40 ton kalkan satıyor.

ENJEKTÖR FABRİKASI AÇACAKTI

Çavuşesku rejiminin sona ermesinden sonra mesleği eczacılık alanında yatırım yapmak için üç doktor arkadaşıyla birlikte Romanya "ya giden Bayındır , kafasındaki projeyi hayata geçiremese de diğer alanlarda yatırım yapmış. O yıllarda Romanya "da birçok sektörde boşluk olduğunu anlatan Bayındır , oradaki ilk günlerini şöyle anlatıyor: "Biz doktor arkadaşlarımla birlikte enjektör fabrikası açacaktık. Ama işin maliyeti cebimizdeki paranın üç katına denk geliyordu. Vazgeçtik, fakat Bükreş sokaklarında dolaşırken gördüğümüz uzun kuyruklar bizi harekete geçirdi. Bükreş "te tek bir kuyumcu bile yoktu, ben kuyumculuğa karar verdim. Arkadaşlarım halkın fakir olduğunu söyleyerek bu işe girmedi. Mağazanın açıldığı ilk gün insanlar müthiş bir ilgi gösterdi. Sonra döviz bürosu ." İsmet Bayındır "ın balıkçılıkla ilgilenmesi ise yine bu dönemde oluyor. Romanya karasularında profesyonel balık avcılığının yapılmadığını fark eden Bayındır "ın hem girişimciliği hem de balıkçılığa olan düşkünlüğü bu sektöre girmesine neden oluyor. Ve kısa zamanda şirketi Blue Balena"yı Romanya "nın denizlerinde balıkçılık yapan en büyük firmalardan biri haline getiriyor. Öyle ki şu an ülkede tutulan kalkan balığının yüzde 85"i bu şirket avlıyor. Türkiye "ye yılda 40 ton kalkan satan firma, sektörün en önde gelen firması.

Balık nerede İsmet Bey orada

Aynı zamanda Romanya "daki Türk İşadamları Derneği "nın (TİAD ) iki Onursal Başkanı"ndan biri olan Bayındır , ülkedeki iş yapan Türklerin "her şeyleri". Derneğin diğer onursal başkanı da Güler Sabancı . Peki, şimdi ne yapıyor? İsmet Bayındır her ne kadar bir balıkçılık sektöründe iş yapan bir iş adamı olsa da amatör bir balıkçı. İş peşinde geçen günlerin ardından artık amatör olarak denizlerde avlanıyor. Bunu öyle bir istekle yapıyor ki, hayatının çoğu denizlerde geçiyor. Balıklar nerde İsmet Bey orada. Söyleşiden sonra lüfer için oltasını hazırladığını ve tekneyle Marmara "ya açılacağını söylüyor. Birçok dostları gibi bize de rasgele demek düşüyor.

AYKUT AYKANAT/Star

Editör: TE Bilişim