Gecenlerde deniz haberleri veren bir websitesinde beni cok uzen bir haber okudum ve o websitesine bu haberle ilgili bir yazi gonderdim.  Ama  o yazim maalesef yayinlanmadi.  Sozkonusu olan haber Kapt. C ahit istikbal ve www.kaptanhaber.com ile ilgiliydi. 

Gecenlerde deniz haberleri veren bir websitesinde beni cok uzen bir haber okudum ve o websitesine bu haberle ilgili bir yazi gonderdim.  Ama  o yazim maalesef yayinlanmadi.  Sozkonusu olan haber Kapt. C ahit istikbal ve www.denizhaber.com ile ilgiliydi. 

Kaptan Cahit Istikbal’i tam 10 yildir taniyorum.  Ilk tanismamiz IMO nun MSC 70 toplantisinda oldu ve o donem  Turk Bogazlarinin IMO da en zorlandigi bir donemdi. Cunku  Turk Bogazlarinin trafigi, akintilari, cesitli tehlikeleri, Independenta gibi kazalari, cevre riskleri ve hukuki duzenlemeler hakkinda dunyanin buna IMO de dahil olmak uzere fazla bilgisi yoktu ve bunun icin bu konuda bir avuc Turk insan canla basla  calisiyordu.  Iste bunlardan bir tanesi de Cahit Kaptandi.  Tabii Cahit Kaptanin ozelligi teknolojiye olan meraki ve yatkinligi ve bunlarin yanisira  bilgisayar teknolojisini basariyla kullanmasiydi.

Internet hayatimiz yeni girmisti ve Bogazici Universitesinde elektronik muhendisligi bolumunu kazanmis olan  Cahit Kaptan onun yerine denizcilik meslegini secmisti. 1998 yilinda www.turkishpilots.org internet sitesini kurdu.  Bugun Turk Bogazlari ile ilgilenen Turk veya yabanci bu siteyi bilmeyen  yoktur. Kendi arastirmalarindan biliyorum, Turk Bogazlari hakkinda yazilan hemen hemen her yazi, yabanci ve yerli, guncel haber veya akademik olsun,  mutlaka www.turkishpilots.org’a atif  yapmaktadir.

Cahit Kaptanin tek basina yaratip  isletigi bu taninmis  websitesi birkac yil sonra www.denizhaber.com icin model olusturdu cunku mimari ayni kisiydi. Dolayisiyle, Kaptan Cahit Istikbal’in www.denizhaber.com’u baskasindan almis olmasi inandirici olamaz.  Boyle bir iddia Turk Bogazlari konusunda karsiliksiz verdigi emegi, yuzlerce belki de binlerce saati dusunursek bu arkadasimiza karsi buyuk bir haksizlik olur. Iste bunun icin bu yaziyi yazmak ihtiyacini duydum. Unku  zamanla bazi gercekler unutuluyor.