Avrupa Birliği, Rusya'ya yönelik yeni bir yaptırım paketi daha hazırladı. Önerilen paket, gölge filo olarak adlandırılan sistemde yer alan 70’ten fazla gemiyi hedef alırken, Rus deniz yoluyla taşınan petrole uygulanan tavan fiyatın da düşürülmesini içeriyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas tarafından Salı günü açıklanan teklif, kara listeye alınan gemi sayısını 400’ün üzerine çıkararak, 77 gemiyi daha kapsıyor.
Mayıs ayında açıklanan 17. yaptırım paketinde ise çoğunluğu yaşlı tankerlerden oluşan 189 gemi kara listeye alınmıştı.
Yeni öneri üye devletler tarafından onaylanırsa, AB’nin Şubat 2022’den bu yana uygulamaya koyduğu 18. yaptırım paketi olacak.
Komisyon, aynı zamanda G7 ülkelerinin belirlediği 60 dolarlık Rus petrolü tavan fiyatının 45 dolara düşürülmesinide teklif etti. Von der Leyen, bu konunun önümüzdeki hafta Kanada’da yapılacak G7 zirvesinde ele alınacağını doğruladı.
“Benim varsayımım bu kararı G7 olarak birlikte alacağımız yönünde. Bu girişimi G7 olarak başlattık, başarılı oldu, öyle devam etmesini istiyorum,” dedi von der Leyen.
Yeni yaptırımlar kapsamında ayrıca 22 Rus bankası hedef alınırken, yaptırımları delmeye yardımcı olan Rusya dışındaki kurumlara da finansal kısıtlamalar getiriliyor. Plan, ayrıca Rusya’dan Almanya’ya uzanan Nord Stream boru hatlarının doğrudan veya dolaylı kullanımını da yasaklıyor.
Bu adım, geçtiğimiz ay benzer bir girişimde bulunarak 120’den fazla tankeri yaptırım listesine alan Birleşik Krallık’ın çabalarının ardından geldi. Küresel çapta bugüne kadar 700’den fazla tanker, Rusya’nın enerji gelirlerini kısıtlamak amacıyla kara listeye alındı.
Yorumlar
Kalan Karakter: