Ayrılıkçı Abhazya'da Rus üssü kurulmasına ilişkin haberler, Rusya'nın Sivastopol'e alternatifler aradığına işaret olarak yorumlanıyor.

Rusya, Karadeniz kıyısı bulunan ayrılıkçı Abhazya bölgesinde kalıcı bir deniz üssü kurmak üzere anlaşma imzaladı.

Rus İzvestiya gazetesi, anlaşmanın Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Abhazya bölgesinin Rus yanlısı lideri Aslan Bzhania ile görüşmesinden bir gün sonra imzalandığını duyurdu.

Gazeteye demeç veren Abhaz lider, Oçamçira bölgesinde Rus donanmasını barındıracak bir üs kurulacağını belirterek, "Tüm bunlar hem Rusya'nın hem de Abhazya'nın savunma kapasitesini arttırmayı amaçlıyor ve bu tür etkileşimler devam edecek." dedi. 

Gazete, Bzhania'nın "Hakkında konuşamayacağım şeyler de var." dediğini de aktardı. 

Freedom House'a göre Abhazya demokratik bir şekilde yönetilse de devlet bütçesinin çoğunu Rusya sağlıyor. Abhazya'yı yalnızca Rusya, Venezuela, Nikaragua, Nauru ve Suriye egemen bir ulus olarak tanıyor; diğer tüm BM üyesi ülkeler burayı Gürcistan'ın bir parçası olarak görüyor. Bu bağlamda Gürcistan hükümeti Bzhania'nın duyurusuna  tepki gösterdi ve bunu "Gürcistan'ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün apaçık ihlali" olarak nitelendirdi.

Abhazya'da kurulacak bir üs, Rus Donanması'na Ukrayna kuvvetlerinden uzakta yeni bir güvenli liman sağlayacak.

Abhazya'nın durumu

Abhazya ve Güney Osetya, Rus birliklerinin destek verdiği 12 Ağustos 2008'de sona eren beş günlük savaşın ardından Gürcistan'dan ayrıldı. 

Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı

Tiflis'in Güney Osetya'yı geri alma girişimini püskürten Moskova, bu iki bölgeyi bağımsız devletler olarak tanıdı. 

Rusya'nın haricinde Venezuela, Nikaragua, nauru ve Suriye bölgenin bağımsızlığını tanıyor. Batılı ülkeler, Rusya'yı Abhazya ve Güney Osetya'yı fiilen ilhak etmekle suçluyor.

Editör: Nermin İstikbal