Maersk, müşterilerine normal rotalarına devam etme değerlendirmesinde çok erken olduğunu söyledi.  Değerlendirmede, Afrika etrafından yapılan yönlendirmenin en iyi tedarik zinciri istikrarına olanak tanıdığını, geçişin karmaşık olduğunu ve bunun uzun vadede sürdürüleceğinden emin olmak ve daha fazla kesintiyi önlemek istediklerini belirtildi.

Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı

Büyükler arasında yalnızca CMA CGM, transitleri yeniden başlatmaya hazır olduğunu açıkladı. Şubat ayının sonunda transit geçişleri askıya aldıktan sonra müşterilere "Kızıldeniz'in Güney Bölgesi'ndeki durumu yeniden değerlendirdiklerini" bildirdiler. Durumun her gemi için ayrı ayrı değerlendirildiğini söylediler.

Daha önce CMA CGM Group Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Rodolphe Saadé, Financial Times'a, kendilerine refakat edilebildiğinde Kızıldeniz geçişlerini yaptıklarını söylemişti. Aksaklıkların programlarını olumsuz etkilediğini ve gezileri yaparken bile sıklıkla refakatçilerini beklemek zorunda kaldıklarını ifade etti. 

MSC, transit geçişten de kaçındığını bildirdi. Yine de Cibuti'ye giden gemilerinden biri 4 Mart'ta konteynerlerde çıkan küçük bir yangınlı saldırıya uğradı. Hindistan Donanması yangına yardım etti ve MSC gemisi yolculuğuna devam edebildi.

Geçişlerin çoğu daha küçük operatörler tarafından yapılıyor. BIMCO bu hafta bölgedeki trafiğin Ocak ve Şubat aylarında yüzde 50 oranında azaldığını bildirdi. Mart ayının ilk üç haftasında Süveyş Kanalı'ndan geçen brüt tonajın geçen yıla göre yüzde 61 düştüğünü hesapladılar.

Editör: Nermin İstikbal