Denizcilik sektörünün tüm segmentlerinden paydaşların görüşü, 2021'de yaşanan tedarik zinciri kesintilerine ve tıkanıklıklara bir çözüm bulunamadığı yönünde. Limanların yanı sıra büyük deniz taşımacılığı şirketleri de dalgalanma konusunda uyarı yapıyor. Devam etmesi muhtemel tıkanıklıkların fiyatları daha da artırmaya devam edeceği vurgulanıyor.

''Kargo hacimlerinin güçlü kalmaya devam edeceğini göreceğiz!''

Maersk'in 27 Eylül tarihinde müşterilerine gönderdiği Asya Pasifik piyasa güncellemesinde, "Müşterilere, özellikle yaklaşan tatil telaşı için çok önceden planlama yapmalarını tavsiye ediyoruz. Asya'dan güçlü ihracat talebinin özellikle ABD ve Avrupa'ya yılın geri kalanında devam etmesini bekliyoruz. Avrupa ve ABD'deki stok seviyeleri, rekor düşük seviyelerinde kaldı ve bu bazı ürünlerde stokların tükenmesine yol açıyor. Bu, perakende talebi düştüğünde bile kargo hacimlerinin güçlü kalmaya devam edeceğini göreceğimiz anlamına geliyor.” ifadeleri yer aldı.

''30 güne kadar gecikmeler yaşanıyor!''

Gerçek zamanlı tedarik zinciri görünürlüğü sunan veri platformu Project44'e göre artışın gözle görülür işaretleri arasında güney Kaliforniya limanlarına ulaşan rekor sayıda geminin birikmesi de var.  Ancak, aynı sorunlar sonucunda dünya çapındaki diğer limanlarda da birikmeler oluyor ve bu, taşımacılık hizmeti üzerinde geniş bir etki kuruyor. Bunun yanında Çin'den AB'ye olan rotalarda 30 güne kadar gecikmeler yaşanıyor.

''Önümüzdeki yıllara sıçrayabilir!''

Project44 Data Insights Başkan Yardımcısı Josh Brazil; "Bu noktada hızlı bir çözüm yok. Tatil telaşından sonra talep önemli ölçüde düşmedikçe, bu sorun önümüzdeki yıllara sıçrayabilir.'' dedi.

Maersk, küresel konteyner talebindeki artışın 2021'in tamamı için yüzde altı ila sekiz arasında olacağını tahmin ediyor. Şirket, programlarını rasyonelleştirme, boş konteynerleri yeniden kullanıma sokma ve filosundaki kuru yük konteynerlerinin sayısını son birkaç ayda üç katına çıkarma çabalarının altını çiziyor. 

''Göndericiler artık maliyetleri karşılayamıyor!''

Project44'ten yapılan açıklamada; "Göndericiler artık maliyetleri karşılayamıyor. Mevcut astronomik taşıma fiyatları, gecikmelerin olduğu bir tedarik zinciri ile birleştiğinde, ekonominin genelinde enflasyonist baskılara neden oluyor." ifadeleri yer alıyor.

Diğer yandan Bloomberg TV'de konuşan Los Angeles Limanı İcra Direktörü Gene Seroka, baskı noktalarının tedarik zinciri boyunca her noktada olduğununun altını çizdi. Trans-Pasifik rotalarında hat kapasitesi yüzde 30 ve limanda gemi verimliliği yüzde 50 artarken, Seroka kargoların limanlarda ve antrepolarda daha uzun süre beklediğini açıklıyor. Yerel tedarik zincirini hızlandırmaya çağıran Seroka, Bloomberg'e, limandaki kamyon kapasitesinin artış başladığından bu yana yalnızca yüzde sekiz arttığını ve kamyon rezervasyonlarının yüzde 30'unun kullanılmadığını vurguladı.

Editör: TE Bilişim