Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) yeni genel sekreteri Arsenio Dominguez, devam eden Kızıldeniz denizcilik krizine "çok yönlü" bir çözüm çağrısında bulundu.

Dominguez, göreve başladığında denizciliksektörü pandemi ölçeğinde bir uluslararası krizine sürüklendi.

Dominguez, Yemen'den gelen Husilerin son aylarda yaklaşık 40 ticaret gemisine saldırdığı Kızıldeniz'deki değişken durumun hızla çözülmesi gerektiğini söyledi.

Çözüm çok yönlü olmalı!

“Deniz taşımacılığının ticarete ihtiyacı var. Seyrüsefer özgürlüğü her şeyden önemlidir,” diyen Dominguez sözlerine şunları ekledi: “Çözümün çok yönlü olması gerekiyor: gelişmiş gemi güvenliği; masum denizcileri hedef alan düşmanca faaliyetlerin durdurulması; ve soruna barışçıl bir çözüme ulaşmak için bölgesel ve uluslararası çabalar.”

Savarona'nın tamiratı İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda sürüyor Savarona'nın tamiratı İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda sürüyor

IMO Başkanı, Orta Doğu'da ortaya çıkan denizcilik acil durumunu çözmenin bir yolunu bulmak için üye devletler, sektör paydaşları ve BM Güvenlik Konseyi ile aktif olarak iletişim halinde olduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük gemi yöneticisi olan Anglo-Eastern'in başkanı Bjorn Hojgaard, gemilerin yakın zamanda Kızıldeniz'den geçerken uygun koruma alabilme şansının çok az olduğunu gördüğünü söyledi.

Hojgaard ;“Tahminimce bu durum bir süre daha devam edecek ve Kızıldeniz/Süveyş Kanalı trafiği kuruyacak. Yeni bir normal daha" dedi.

Önde gelen  küresel armatörlük kuruluşu olan Uluslararası Deniz Ticaret Odası'nın (ICS) çevre ve ticaretten sorumlu üst düzey yöneticisi John Stawpert, ABD liderliğindeki Guardian Refah Operasyonu'nun Kızıldeniz ve çevresindeki deniz operasyonunun saldırıları başarılı bir şekilde kesintiye uğratarak çok ihtiyaç duyulan güvenliği sağladığını söyledi. 

Stawpert, "Refah Muhafızı Operasyonu ile bölgeye konuşlandırılan diğer koalisyon dışı güçler arasındaki işbirliği güçlü olmaya devam ediyor, saldırıların olduğu bölgede ticari gemi taşımacılığı için etkili savunma sağlıyor ve bölgede beklenen Avrupa operasyonu bu korumayı artıracak" dedi.

Campbell Üniversitesi'nde tarih profesörü olan Salvatore Mercogliano, ICS'in bakış açısına katılarak Splash'aKızıldeniz'de nakliye için en iyi korumanın mevcut deniz ve askeri konuşlandırmaların devamı olacağını söyledi.

Editör: Nermin İstikbal