Amerikalı milyarder ve uzay taşımacılık şirketi Space X'in sahibi Elon Musk, çok gezegenli yaşamın araştırılması için geliştirdiği ve pazar günü fırlatılan Starship'in gemi bölümünün Hint Okyanusu'na iniş anını paylaştı.

Musk, sosyal medya hesabındaki paylaşımda "Bu, yaşamı çok gezegenli hale getirmek ve gerçek bir uzay medeniyeti olmamız için gereken temel teknoloji atılımıdır" dedi. 

Amerikalı milyarder Elon Musk'ın sahibi olduğu Space X, çok gezegenli yaşamın araştırılması amacıyla Starship roketini pazar günü Teksas'ta fırlattı. 

ROKET GÜÇLENDİRİCİSİ BAŞARIYLA FIRTALMA YERİNE DÖNMÜŞTÜ

DFDS’ten stratejik atılım: İtalya ve Mısır arasında yeni hat açıldı DFDS’ten stratejik atılım: İtalya ve Mısır arasında yeni hat açıldı

Kalkıştan yaklaşık 2 buçuk dakika sonra roketin "gemi" olarak bilinen üst bölümü ile güçlendirici olarak anılan alt kısmı birbirinden ayrıldı. Bu aşamada güçlendirici, ABD'deki Teksas eyaletinin Boca Chica bölgesindeki fırlatma rampasına doğru geri dönüşe geçti. Gülendirici yeniden atmosfere giriş yaptığı sırada, 33 roket motoru aracın saatte binlerce kilometreyi aşan düşüş hızını yavaşlatmak için harekete geçti. Yaklaşık 146 metre yüksekliğindeki iniş kulesine yaklaştığı sırada, neredeyse havada süzüldüğü görülen güçlendirici kulenin dev mekanik kolları tarafından yakalandı.

GEMİ OKYANUSA İNDİ, ELON MUSK PAYLAŞTI

Roketin gelecekteki uzay seyahatlerinde, yüz tona yakın ağırlıktaki ekipmanla mürettebatı taşıması için tasarlanan 'gemi' bölümü de fırlatıldıktan sonra güçlendiriciden ayrılarak kendi motorunu ateşledi. Gemi de yaklaşık 40 dakika sonra başarıyla Hint Okyanusu'na indi.
Bu başarılı iniş Elon Musk tarafından X'teki hesabından paylaşıldı. Musk'ın mesajı ise şöyle:

'UZAY MEDENİYETİ OLMAMIZ İÇİN TEMEL TEKNOLOJİ ATILIMIDIR'

"Starship gemisi okyanusa hassas ve yumuşak bir iniş gerçekleştirerek fırlatma sahasına dönüşün yolunu açmış ve tıpkı güçlendirici gibi kule kolları tarafından yakalanmıştır. Tam ve hızlı yeniden kullanılabilirlik, yörüngeye ve ötesine erişim maliyetini %10.000 oranında azaltır. Bu, yaşamı çok gezegenli hale getirmek ve gerçek bir uzay medeniyeti olmamız için gereken temel teknoloji atılımıdır."

Editör: Nermin İstikbal