Almanya'da Bakanlar Kurulu, Hamburg'daki en büyük limanın hisselerinin bir bölümünün Çin merkezli nakliye şirketi Cosco'ya satışını onayladı. Cosco limanda yüzde 24,9’luk hisse sahibi oldu

Satışa, Cosco'nun yüzde 35'lik hisse alma teklifinin yüzde 24,9'a indirilerek onaylanması dikkati çekti.

 YÜZDE 35’TEN 24,9’A DÜŞTÜ

Geçen yıl Çinli şirket Cosco, Hamburg Limanı’nda bulunan üç terminalden birinin yüzde 35'lik hissesini satın almak için 65 milyon dolarlık teklif vermişti. Bakanlar Kurulu Cosco’nun hissesini yüzde 35’ten yüzde 24,9’a indirerek teklifi onayladı. Hisse indirimin sebebinin Çinli şirketin kararlarda belirleyici bir orana sahip olmasına izin vermemek olduğu değerlendiriliyor.

 Cosco, limanda faaliyet yürüten büyük lojistik firmalarında HHLA ile birlikte çalışacak. HHLA Yönetim Kurulu Başkanı Angela Titzrath, kararı olumlu karşıladıklarını belirterek Cosco ile gelecek dönem işbirliği için temasa geçeceğini dile getirdi. Titzrath, Çin hisselerinin katılımıyla terminalin gelişme sürecindeki devamlılığın korunmasının yanı sıra terminalin yükleme ve boşaltma kapasitesinin yükseltilmesi ve rekabet gücünün artırılmasını beklediklerini kaydetti.

Öte yandan yetkililer Çinli şirketle yapılan anlaşmanın Hamburg Limanı’nın Antwerp ve Rotterdam limanlarıyla rekabetinde önemli bir adım olacağı değerlendirmesinde bulunuyor.

 KOALİSYONDA TARTIŞMA YARATTI

Çin hükümeti satışın siyasi bir konu haline gelmesini istemiyor. Nitekim Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin düzenlenen bir basın toplantısında hisse satışına değinerek “İşbirliğinin karşılıklı yarara dayalı olması ve Çin ile Almanya arasındaki ilişkiye rasyonel bir şekilde bakılması gerektiğini” söyledi. Wang Wenbin konunun “reklam kampanyası” haline getirilmemesi çağrısı yaptı.

Fakat hisse satışı Alman hükümetinin oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller Partisi arasında tartışma doğurdu. SDP’li Başbakan Olaf Scholz bu satışı gerçekleştirme yönünde ağırlık koyarken FDP ve Yeşiller Partisi ise genel itibariyle karşıt bir tutum ortaya koydu. Ayrıca Ekonomi ve Dışişleri Bakanları da satışa karşı çıktı.
FDP Meclis Grup Başkanı Christian Dürr, konuya ilişkin değerlendirmesinde “Otoriter bir rejimin Hamburg Limanı dahil hayatî altyapımız üzerinde etki sahibi olmasını yanlış buluyorum. Ülkemizi bağımlı kıldığımızda neler olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Hamburg Belediye Başkanı Peter Tschentscher ise kamuoyundaki endişeye ve siyasetçilerin eleştirilerine karşılık Çinli şirketin hissedar olmasının Almanya’nın kritik altyapı tesislerine hiçbir tehdit oluşturmayacağını ifade etti. Hamburg Liman Müdürlüğü’nün limanın işleyişini yüzde yüz kontrol etmeye devam edeceğini belirten Peter Tschentscher, Cosco’nun sadece terminalin kiracısı durumunda olacağını kaydetti.

CUMHURBAŞKANI STEINMEIER: ÇİN’E BAĞIMLI OLMAMALIYIZ

Alman ARD kanalında bir programında konuşan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Çin'e aşırı bağımlı olunmaması konusunda uyarıda bulunmuştu. Steinmeier, "Mümkün olan her yerde tek taraflı bağımlılıkları azaltmalıyız. Bu özellikle Çin için geçerli” demişti. Ayrıca Steinmeier Çin’i dengelemek için Güneydoğu Asya ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi yolunu düşündüğünü belirtti.

Başbakan Olaf Scholz kasım ayı başında iş insanlardan oluşan bir heyetle Çin'i ziyaret edecek. Ziyarette ekonomik konuların ele alınması bekleniyor.

Editör: Nermin İstikbal