BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Cuma günü yaptığı açıklamada, Süveyş Kanalı'ndan geçen haftalık geçişlerin son iki ayda tahmini yüzde 42 oranında azaldığını söyledi.

Mısır ile Yunanistan arasında Yüksek İşbirliği Konseyi kuruldu Mısır ile Yunanistan arasında Yüksek İşbirliği Konseyi kuruldu

BM Sekreterliği bünyesindeki hükümetlerarası kuruluş, özellikle Karadeniz'de gemi taşımacılığını etkileyen jeopolitik gerilimler, Kızıldeniz'de Süveyş Kanalı'nı etkileyen gemi taşımacılığına yönelik son saldırılar ve iklim değişikliğinin etkisi nedeniyle küresel ticarette artan aksaklıklardan endişe duyduğunu söyledi. Panama Kanalı'nda.

Açıklamada, "Kızıldeniz taşımacılığına yönelik son saldırılar, mevcut jeopolitik ve iklimle ilgili zorluklarla birleştiğinde, önemli küresel ticaret yollarını etkileyen karmaşık bir krize yol açtı" denildi.

"Nakliye rotalarını bozan Husi liderliğindeki saldırıların damgasını vurduğu Kızıldeniz'deki kriz, karmaşıklığa yeni bir katman daha ekledi. Denizcilik endüstrisindeki büyük oyuncular buna karşılık olarak Süveyş transitlerini geçici olarak askıya aldı. Özellikle, haftalık konteyner gemisi transitleri yüzde 67 oranında düştü. Konteyner taşıma kapasitesinde, tanker geçişlerinde ve gaz taşıyıcılarında önemli düşüşler yaşanırken, bir yıl öncesine göre %'de önemli düşüşler yaşandı" diye ekledi.

Örgüt, Süveyş Kanalı'ndan kaçınmanın, kargo seyahat mesafelerinin uzaması, daha yüksek ticaret maliyetleri, gıda ve enerji fiyatlarındaki artış ve sera gazı emisyonlarındaki artış gibi çeşitli şekillerde harcamaların artmasına neden olduğunu söyledi.

"Nakliye ve sigorta primlerinin günlük fiyatı arttı, bu da toplam transit maliyetini artırdı. Ayrıca gemiler, rotadan sapmaları telafi etmek için daha hızlı seyahat etmek zorunda kalıyor, mil başına daha fazla yakıt yakıyor ve daha fazla CO2 yayıyor, bu da çevresel kaygıları daha da artırıyor." açıkladı.

UNCTAD, uluslararası ticarette malların küresel hareketinin yüzde 80'inden fazlasının deniz taşımacılığından sorumlu olduğunu kaydetti.

Editör: Nermin İstikbal