Bir BM ajansına göre, denize açılmaya elverişsiz bir gemide bulunan yaklaşık 200 Rohingya mültecinin denizde sürüklendiğine inanılıyor. 

Bölgedeki devletlerin ise onları kurtarmayı reddettiği bildiriliyor.

 Bu arada bir başka mülteci gemisinin de 180 can kaybıyla battığı düşünülüyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komisyonu (BMMYK), Aralık ayının başından bu yana, Andaman Denizi ile Bengal Körfezi arasında, makinesi bozulan bir teknede mahsur kalan yaklaşık 190 mülteciyi kurtarmaya ve gemiden indirmeye çağırıyor.

BM ajansı, Bangladeş'teki mülteci kamplarından Andaman Denizi'ni geçerek tehlikeli bir yolculuk yapmaya çalışan mültecilerin, devletlerin herhangi bir çabası olmadan, bir aydır denizde, yetersiz yiyecek ve su ile korkunç koşullarda kaldıklarını söyledi.

Çoğu kadın ve çocuk ve yolculuk sırasında denize elverişsiz gemide 20 kadar kişinin öldüğü bildirildi.

Ancak bölge ülkeleri, yaklaşık bir milyon Myanmarlı mülteciye ev sahipliği yapan Bangladeş'teki kamplardan kaçan mülteci akınını durdurmaya kararlı olduğundan, ricalar göz ardı edildi.

Pazar günü, 57 Arakanlı erkek taşıyan ikinci bir gemi Endonezya'nın Açe eyaletine indi. 

180 kişiyi taşıyan üçüncü bir gemi ise kayıp, battığına inanılıyor. 

BMMYK, "Akrabalar iletişimi kaybetti. En son temasa geçenler, hepsinin öldüğünü varsayıyor. Doğrulanmamış raporlar, denize açılmaya elverişsiz geminin teması kaybetmeden önce Aralık ayı başlarında çatlamaya başladığını gösteriyor."" dedi. 

Bunlar, birçoğu felaketle sonuçlanan, denize açılmaya elverişsiz teknelerin kullanıldığı bir dizi tehlikeli yolculuğun en sonuncusu. 

İki hafta önce, Myanmar'a giden Vietnam'a ait bir tanker, içinde 154 Rohingya mülteci bulunan batan bir tekneyi kurtardı. 

Bir hafta önce meydana gelen başka bir olayda, Sri Lanka Donanması, bazıları refakatsiz olan çok sayıda çocuk da dahil olmak üzere 104 Rohingya'yı taşıyan tehlikede olan bir trol teknesini kurtardı.

UNHCR, Bangladeş ve Myanmar'dan Andaman Denizi'ni geçmeye çalışan insanların sayısındaki çarpıcı artışa ilişkin bir uyarı yayınladı. 

Güneydoğu Asya su yolu dünyanın en ölümcül su yollarından biri olmasına rağmen, Ocak ayından bu yana 2020'dekinden altı kat daha fazla olan yaklaşık 2.000 kişi yolculuk yaptı.

Trajik bir şekilde, yalnızca bu yıl yolculuklarda yaklaşık 200 kişinin öldüğü veya kaybolduğu bildirildi.

Editör: Nermin İstikbal