Bir ay içinde bir gemiye düzenlenen dördüncü saldırının arkasında Somalili korsanların olduğuna inanılıyor. Güvenlik yetkilileri, hafta sonu Yemenli bir balıkçı teknesinin kaçırıldığı ve teknenin en son Somali sularında görüldüğü yönündeki raporları doğruluyor. 

Birleşik Krallık Deniz Ticaret Örgütü (UKMTO), Yemenli bir balıkçı gemisinin kaçırıldığına inandığını belirten daha önce doğrulanmamış bir rapora ilişkin bir güncelleme yayınladı. Yerel yetkililerin Emerat-2 adlı balıkçı teknesinin en son Yemen kıyısı boyunca kuzeye doğru giderken görüldüğünü aktardıkları aktarılıyor . Geminin 58 fit (17,7 metre) uzunluğunda ve beyaz gövdeli olduğunu açıklandı. 

Gemide kaç kişinin olduğu belli değil.

Geminin bilinen son konumunun, Somali'nin Umman Denizi'ne bakan güneybatı kıyısında, Eyl'in yaklaşık 12 kilometre kuzeyinde olduğunu belirtiliyor.

Yer, özerk olduğunu iddia eden, ayrılıkçı Puntland bölgesinde yer alıyor. Aralık ayı başında meydana gelen diğer son korsan saldırılarının da gerçekleştiği bölge burası.

Makine dairesinde yangın çıkan AK DISCOVERY Karanlık Liman’a demirletildi Makine dairesinde yangın çıkan AK DISCOVERY Karanlık Liman’a demirletildi

Medyada çıkan bazı haberlerde balıkçı teknesinin yerinin Sokotra adasına yakın olduğu belirtiliyor. Geçmişte adanın korsanlar tarafından kontrol edildiği bildirilmişti.

Endişelerden biri de korsanların küçük balıkçı teknesini ana gemi olarak kullanıyor olabileceği. UKMTO, geminin gelecekteki korsanlık saldırıları için kullanılabileceğini değerlendiren askeri yetkililere atıfta bulunuyor. 

Aralık ayı başında, Somali medyasında korsanların fidye talepleri karşılanmadığı takdirde gemiyi ek saldırılar için üs olarak kullanmakla tehdit ettikleri söylenen başka bir balıkçı gemisine el konuldu.

 EUNAVFOR daha sonra ilk balıkçı teknesinin Somali sularında takip edildiğini ve ayrıntıların Somali'ye teslim edildiğini ve korsanların tutuklandığını bildirdi.

EUNAVFOR, kaçırılan ilk balıkçı teknesinden kaynaklanan tehdidin çözüldüğüne inandıklarını söylemişti, ancak o zamandan beri Somalili korsanların Central Park tankerine başarısız bir şekilde saldırdıkları ve bir buçuk hafta önce Navibulgar'dan bir yük gemisini ele geçirdikleri bildirildi. 

Myanmar Denizciler Derneği'nden (MSF) bir yetkili bugün, ailelerin Ruen'deki mürettebat üyeleriyle hâlâ iletişim kuramadıklarını belirten bir açıklama yayınladı Gemideki durumu teyit edemeyen ailelerin tedirgin olduğu belirtildi. Mürettebat Bulgaristan ve Myanmar'dan geliyor. Bir mürettebat üyesi Hindistan Donanması tarafından tıbbi tedavi için tahliye edilirken, onu kaçıranların aileleriyle iletişim kurabilmeleri için gemi mürettebatına telefon vereceğine dair raporlar vardı.

UKMTO, özellikle korsanların küçük gemiyi üs olarak kullanabilecekleri endişesi nedeniyle gemilerden şüpheli faaliyetleri bildirmelerini istiyor. EUNAVFOR, bölgede teyit edilen son korsanlık olayının 2019'da gerçekleştiğinin altını çiziyor.

Ticari gemilere yönelik saldırıların çoğu 2014'ten önce gerçekleşti; 2017'de yalnızca iki gemi ele geçirilip serbest bırakıldı ve 2018'de bir başarısız girişimde bulunuldu.
 

Editör: Nermin İstikbal