Oda Meclis Salonu’nda, Meclis Başkanı Başaran Bayrak başkanlığında gerçekleştirilen toplantının açılışında, Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde çıkan çatışmada şehit olan askerlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu.

Toplantıya, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar, Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Recep Koşal, Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Tarık Sönmez ve Bakanlık bürokratları katıldı.

TOKİ, gemi sökümdeki arsaları satıyor TOKİ, gemi sökümdeki arsaları satıyor

Başaran Bayrak, toplantıda yaptığı konuşmada, Deniz Ticaret Odası’nın yapılanması ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran da Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın Oda’yı ziyareti vesilesiyle Özel Meclis Toplantısı düzenlediklerini belirterek, toplantıya teşrifleri nedeniyle Bakan ve bürokratlarına teşekkür etti.

Deniz Taşımacılığı, Dünya Ticaretinin ve Küresel Ekonominin Omurgasıdır

Deniz taşımacılığının, dünya ticaretinin ve küresel ekonominin can damarı, omurgası olduğunu belirten Tamer Kıran, şunları söyledi:

“Deniz taşımacılığı olmadan, kıtalararası ticaret, hammaddelerin nakliyesi ve uygun fiyatlı gıda ve mamul malların ithalatı/ihracatı kesinlikle mümkün olamazdı. Dünya ticaretinin yaklaşık %85’i deniz taşımacılığı ile yapılırken, Türkiye’nin dış ticaret yüklerinin yaklaşık %87’si deniz yolu ile taşınmaktadır. 2023 yılında global ticaretin 24 trilyon doları, deniz yoluyla taşınan yük miktarının 12.3 milyar tona ulaşması beklenmektedir. Denizcilik sektörü, her yıl yaklaşık 2 milyar ton ham petrol, 1,5 milyar ton demir cevheri ve 500 milyon ton tahıl ve 1,8 milyar ton konteyner yükü taşımaktadır.”

Türkiye’de özellikle son 20 yılda sağlanan reform ve istikrar adımlarıyla denizcilik sektörünün gurur verici başarılara yelken açtığını, uluslararası camiada yer edindiğini, karar verici ülkeler arasında saygın bir konuma yükseldiğini kaydeden Tamer Kıran, şöyle devam etti:

“Tüm bunların sonucunda hamdolsun; göreve başladığım 2018 yılından bu yana birçok konuşmamda, yazılı basın röportajlarında ortaya koyduğum 30 milyon DWT olan Türk sahipli taşımacılık filomuzun, 50 milyon DWT çıkması hedefine Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı olan 2023 yılında ulaşmanın sevinci ve gururunu yaşıyoruz. Bugün itibarıyla Türk denizciliğinin taşıma kapasitesi 50,3 milyon DWT ile dünyanın en büyük filosunu kontrol eden ülkeler sıralamasında 12. sıraya yükselmiştir.”

Hedef, Dünya Denizciliğinde Lider 10 Ülke İçinde Yer Almak

Türk denizciliğinin son yıllarda geldiği noktadan gurur duyduklarını ancak önümüzde alınması gereken uzun bir yol bulunduğunu anlatan Tamer Kıran, şunları söyledi:

“Yeni bir Türkiye yüzyılına başladığımız şu günlerde milli gelir içinde denizciliğin katkısını en az 2 katına çıkartmak, dünya denizciliğinden daha fazla pay almak, ülke olarak dünya denizciliğinde lider 10 ülke içinde yer almak, gemi inşası, filo yönetimi ve liman hizmetleri gibi alanlarda teknolojik gelişmelere yatırım yapmaya devam etmek yeni hedeflerimiz olmalıdır. Bunun için Denizcilik sektörünün desteklenip geliştirilmesi, deniz ticaret filomuzun rekabet gücünün mutlaka artırılması gerekmektedir. Hedeflerimiz doğrultusunda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde, zatıâlinizin koordinasyonu ve desteği ile yeni atılımlar yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyor, her alanda desteğinizi bekliyoruz.” 

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat da yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dış ticaret taşımalarına bakıldığında, 2022 yılında 254 milyar dolarlık ihracatın yaklaşık %60’ının denizyolu ile taşınmakta olduğunun görüldüğünü belirterek, denizcilik sektörünün ne kadar önemli olduğunun bilincinde olduklarını söyledi.

Prof. Dr. Ömer Bolat, "Denizci Millet, Denizci Ülke" vizyonuyla faaliyetlerine devam eden İMEAK Deniz Ticaret Odası’na çalışmalarında başarılar diledi.

Konuşmasının ardından Başaran Bayrak ve Tamer Kıran ile Meclis Başkanlık Divanı’nda yerini alan Prof. Dr. Ömer Bolat, üyelerin sorunlarını dinledi, istişarede bulundu, toplantıya katılan çalışma arkadaşlarına sorunların çözümü noktasında çalışma yapmak üzere görev tevdi etti.

Toplantının sonunda Başaran Bayrak ve Tamer Kıran, Prof. Dr. Ömer Bolat’a gemi maketi takdim etti.

Editör: Nermin İstikbal