Dün Avrupa Birliği, ülkenin sınıflı toplumunu hedef almak da dahil olmak üzere Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı nedeniyle Rusya'ya karşı sekizinci yaptırım paketini kabul etti. Bununla birlikte, kuru dökme yük ve petrol ticaret hacimleri, Rus ihracat makinesinin her zamankinden daha fazla enerji kargosu teslim etmek için 24 saat çalıştığını gösteriyor.

Banchero Costa'ya göre, Rusya şimdi koronavirüs öncesi seviyelerde ham petrol ihraç ediyor, bu yıl şimdiye kadarki küresel sevkiyatların %11,1'i dünya petrol sıralamasında Suudi Arabistan'ın ardından ikinci sırasını sağlamlaştırıyor.

2022'nin ilk sekiz ayında, Rusya, ithalatını en fazla artıran ülke olurken, yurt içi kabotaj hariç, yıllık %16,1 artışla 148,4 milyon ton ham petrol sevk etmeyi başardı.

Bu yıl ihracattaki artışın çoğu Baltık Denizi ve Karadeniz'den olurken, Rusya'nın Uzak Doğu limanlarından yapılan ihracat da fiilen daraldı.

Banchero Costa'ya göre, 2022'de şimdiye kadar Rus limanlarından sevk edilen ham petrolün yaklaşık %68'i aframax'larda, %31'i suezmax'larda ve hiçbiri VLCC'lerde yüklenmedi, ardından bol miktarda kargo Asya için daha büyük gemilere taşındı. varış noktaları bir kez Rus sularından çıktı.


Dahası, bu yıl şimdiye kadarki en iyi destinasyonların Hollanda ve Türkiye olduğunu belirten Sea/'den alınan yeni verilere göre, 5 Aralık'ta Avrupa'nın Rus petrol ithalatına yönelik yasağı yaklaştıkça, Temmuz ayından bu yana Rusya'dan yapılan tanker seferlerinde kayda değer bir artış oldu. , Çin, İtalya ve Hindistan.

Brokerlerden alınan ön bilgiler BRS, Eylül ayının tanker satışları ve alım işlemleri için rekor bir ay olduğunu ve 61 birimin daha fazla ticaret için el değiştirdiğini gösteriyor. Bu, yedi VLCC, beş suezmax ve sekiz aframax dahil olmak üzere önemli miktarda eski tonajdan oluşuyordu ve bunların tümü sonunda Rus ham petrolünü çekmek için iyi adaylar olacaktı.

Hartland komisyoncularından yakın tarihli bir raporda, "Yaptırım uygulanmış kargolar düşüncesi, sınıf dışı gemilerle birlikte yaşlı kadınları bile, hurdanın oldukça üzerinde yeni evler bularak sahilden uzak tuttu" dedi.

Sea/ ayrıca Rusya'nın kömür ihracat hacimlerini de takip ediyor ve Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında bunların Güney Kore, Japonya, Hindistan, Türkiye ve Çin başta olmak üzere 2021'dekinden daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'nden yeni bir rapor, Avrupa Birliği ülkelerinin 24 Şubat'taki Ukrayna işgalinden bu yana Rus fosil yakıtlarına nasıl 100 milyar dolardan fazla harcadıklarını gösteriyor.

Rusya'dan AB'ye fosil yakıt satışlarının gerçek zamanlı tahminleri, 27 üyeli bloğun günlük yaklaşık 255 milyon dolar değerinde ham petrol, petrol ürünleri, LNG ve boru hattı gazı ithal etmeye devam ettiğini gösteriyor (aşağıdaki tabloya bakın).

Dün, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya karşı sekizinci bir yaptırım paketini kabul ettiğini ve Rusya'nın gelirlerini ve ihracat kısıtlamalarını azaltmak için yaklaşık 7 milyar dolar değerinde yeni AB ithalat yasakları getirdiğini gördü.

Paket ayrıca, Rusya'nın petrol ihracatına ilişkin G7 anlaşmasının AB içinde uygulanmasının başlangıcını da işaret ediyor. AB'nin Rus deniz ham petrolünü ithal etme yasağı tamamen devam etse de, yeni bir tavan fiyat uygulandığında Avrupalı ​​operatörlerin Rus petrolünün üçüncü ülkelere nakliyesini üstlenmesine ve fiyatının önceden belirlenmiş bir üst sınırın altında kalması şartıyla desteklemesine izin verecek. AB dün, devam eden arz yoluyla küresel enerji piyasalarını istikrarlı tutarken Rusya'nın gelirlerini daha da azaltmaya yardımcı olacağını söyledi.

Ayrıca dün Brüksel'den gelen son yaptırım haberlerinde dikkat çeken bir nokta da, dünyanın en büyük klas kuruluşlarından biri olan Rus Denizcilik Sicili ile tüm işlemlerin yasaklanmasıdır.

Editör: Fulya Tekin