Putin, Ukrayna'nın Karadeniz tahıl ihracatını sınırlamakla tehdit etti

Rusya devlet başkanı Ukrayna'nın tahılının çoğunun gelişmekte olan ülkelere değil AB'ye gittiğini iddia ediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Çarşamba günü AB ülkelerini tüm Karadeniz tahılını kendilerine yönlendirmekle suçladı ve Ukrayna'dan tahıl ihracatını sınırlamaya çağırdı.

Rusya'nın Vladivostok kentindeki Doğu Ekonomik Forumu'nun genel kurul toplantısında konuşan Putin, Batılı ülkeleri Ukrayna'nın Karadeniz üzerinden ihraç edilen tahılının büyük kısmını almakla suçladı ve bu konuyu anlaşmaya aracılık eden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini de sözlerine ekledi.

"Sayın Erdoğan ile görüşeceğim"

"Muhtemelen tahıl ihracatı için destinasyonları sınırlamayı düşünmeliyiz ve bunu Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ile görüşeceğim, çünkü bu planı o ve ben ortaya çıkardık" diye ekledi.

Temmuz ayı sonunda varılan anlaşma, önemli bir tarım ihracatçısı olan Ukrayna'da savaş nedeniyle artan gıda fiyatlarının bir sonucu olarak dünya çapında açlıkla karşı karşıya kalan milyonlarca kişiye yardım sağlama umudu sunuyor. Ukrayna'nın tahılı, özellikle dünyanın Kiev'in buğday ithalatına büyük ölçüde bağımlı olan bölgelerinde, küresel gıda fiyat istikrarı için kritik öneme sahip.

Türkiye'yi hariç tuttu

Putin konuşmasında bu anlatıya meydan okudu. Putin, "Aracı ülke olarak Türkiye hariç, Ukrayna'dan ihraç edilen tahılın neredeyse tamamı en fakir ülkelere değil, Avrupa Birliği'ne akıyor." Dedi.

87 gemiden sadece 2'si Afrikaya gitti

Karadeniz anlaşması kapsamında seyreden 87 gemiden sadece ikisinin gelişmekte olan ülkelere gönderildiğini açıkladı.

Ancak BM verilerine göre, 20'den fazla gemi (Türkiye'ye gidenler hariç) gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkelere gidiyor. Altı geminin nihai varış noktası Mısır, diğerleri ise Cibuti, Yemen ve Sudan'a gidiyor.

Rus lider, Batı'yı "gelişmekte olan ülkeleri aldatmakla" suçladı.

"Her şeyden önce en yoksul ülkelere yardım etmemiz gerekiyor. Şu anda olan bu değil. Ve size söyleyebilirim ki bu durum ABD, İngiltere ve AB'nin seçkinleri tarafından yürütülen pervasız eylemlerin bir sonucu. siyasi bir yanılsama altında çalışıyorlar."

Rusya, Ukrayna'yı işgal ettikten sonra gelişmekte olan ülkeleri mahkemeye vermek için uyumlu bir çaba sarf etti ve Batı ile ilişkilerinde bir düşüş yaşarken dünyanın diğer bölgeleriyle ortaklıklarını güçlendirmeye çalıştı. Gıda fiyatlarındaki artışın Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin değilBatı yaptırımlarının eseri olduğunu kanıtlamaya çalıştı.

Editör: CAHİT İSTİKBAL