Geçtiğimiz Pazartesi günü yapılan sözleşmelerde ana orta doğu rotalarında ham petrol tanker navlunları işletmecilerin yakıt ve diğer sefer masraflarının tutarının altına düştü.  Buna neden olarak piyasadaki gemi sayısının çok  artmış olması gösteriliyor. Yakıt piyasalarında fiyatlar biraz gerilemiş olmasına rağmen navlunların yine de sefer masraflarını karşılayamaz duruma düşmesi dikkat çekti. 

VLCC piyasasında durum çok kötü iken, Aframax ve Suezmax piyasasında da Akdeniz geçişli tanker navlunları W89,18 ile önceki haftanın biraz üzerine çıktı. Ancak uzmanlar Aframax piyasasında da tonaj fazlası yüzünden özellikle Akdeniz ve Baltık rotalarında yığılma olduğunu ve son haftalarda Akdenizaframax piyasasını Libya'daki karışıklığın da vurduğunu belirtiyorlar.

Libya daki karışıklık ve belirsizliğin özellikle tankerlere talebi azalttığı belirtiliyor.

Karadeniz'den Akdeniz'e çıkan rotalardaki tanker navlunları ise W72,08 ile Cuma gününün biraz üzerinde, ancak önceki pazartesi gününün biraz altında seyretti. 

Tanker piyasasındaki tonaj fazlalığına dikkat çeken uzmanlar, navlunlardaki artışın artan talep dinamiklerinden değil yakıt fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığına dikkat çekiyorlar. 

Editör: TE Bilişim