MSC tarafından işletilen Anastasia isimli dökme yük gemisinin Çin açıklarında insani krize neden olan 6 aylık bekleyişi sona erdi. Geminin mürettebat değişikliğinin Japonya'da tamamlanacağı açıklandı.

Eylül ayından beri demirde bekliyordu!

MSC mürettebat değişikliğini Japonya'da gerçekleştirmek üzere geminin kiracıları ve yetkililerle anlaşmaya vardığını duyurdu. Gemi, Eylül ayından bu yana Caofeidian limanı açıklarında demirde beklemekteydi. Geminin Çin'den 4 Şubat'ta ayrıldığı açıklandı. MSC, mürettebatın karaya çıkarılıp gerekli yerel sağlık taramalarını geçtikten sonra kendi ülkelerine geri gönderilmesini bekliyor.

Anastasia gemisindeki 18 mürettebat Çin ile Avustralya arasındaki kömür ithalatı konusunda devam eden açmazda ilgi odağı haline geldi. Anastasia, kömürü nakletmek üzere Çin'e uğrak yaptı ancak sırada bekleyen diğer gemiler gibi, kömürü boşaltmasına veya mürettebat değişikliği yapmasına aylarca izin verilmedi. MSC, Anastasia'yı MSC'den kiralayan şirketin, gemiyi üçüncü bir tarafa alt-kiraya verdiği anlaşıldı. Gemideki kargonun alım satımına dahil olan ticari taraflar, ticaret sorunu etrafında ortaya çıkan siyasi belirsizliğe yakalandı.

Çin mürettebat değişikliğini ısrarla reddetti!

MSC, gemi ve kargosunun kontrolünü elinde bulunduran gemi kiralayan ve mal sahiplerini içeren ticari tarafları, Çin sularına varmadan önce Caofeidian'daki demir yerindeyken çeşitli yerlerde mürettebat değişikliğine izin vermeye ikna etmeye çalıştığını açıkanmıştı. Çinli yetkililer, COVID-19 önlemlerini gerekçe göstererek, bu geminin veya diğer gemilerin mürettebat değişikliği yapmasına izin vermeyi ısrarla reddetti. 

Japonya'da mürettebat değişikliğini tamamlayan MSC bunun, mürettebatın çilesini sona erdirmenin ve gemi kiralayıcıları tarafından talep edileceği üzere gemininticari seyrine devam etmesini sağlamanın en hızlı ve en etkili yolu olduğunu söylüyor.

Çin birkaç gemiye insani nedenlerle izin verdi!

Geçtiğimiz aylarda, yüklerin Çin'deki alıcılara teslim edilip eddilemeyeceği konusunda belirsizlik yaratan ticaret anlaşmazlığı nedeniyle Çin kıyılarında düzinelerce gemi sıkışıp kaldı. Son zamanlarda, Çin'in Avustralya kömür ithalatını yasaklamasındaki kararlılığına rağmen Çin'in insani nedenelrle de olsa birkaç geminin yüklerini boşaltılmasına izin verdiği bildirildi.

Küresel olarak, mürettebat değişikliklerini tamamlamanın zorlukları denizciler için bir sorun olmaya devam ederken, BM ve IMO, denizcileri kilit işçiler olarak atama ve seyahatlerine izin vermek için konaklama yerleri oluşturma çağrılarına öncülük ediyor.

Editör: TE Bilişim