Mansimov’dan Yalova’ya 1.3 milyar dolarlık yatırım

Gemicilik sektöründe dünyanın ilk beş büyük firmasından birine sahip olan Azeri işadamı Mubariz Mansimov, Yalova’ya yeni bir tersane yapmaya hazırlanıyor. Petrol taşımacılığından liman işletmeciliğine, futbol kulübü sahipliğinden, inşaatçılığa kadar pek çok işle uğraşan Mansimov, şimdi Yalova’da aldığı 20 dönümlük araziye yeni bir tersane yapmaya hazırlanıyor.

Mubariz Mansimov, sahibi olduğu Palmali Grubu’yla petrol ve kuru yük taşımacığında dünya devleri arasında. ‘Azerbaycan’ın Onassis’i’ olarak anılan Mansimov, yıllardır ailesiyle birlikte İstanbul’da yaşıyor. Dünyada kazandıklarını Türkiye’de yatırıma dönüştürdüğünü söyleyen Mansimov’un Tuzla’daki 45 milyon euroluk tersanesinde yılda üç gemi yapılıyor.

3 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK

Yalova’da 4.5 kilometre uzunluğunda 300 metre genişliğinde deniz dolgusu yapılarak kurulmakta olan Tersaneler bölgesinde B tipi diye adlandırılan 20 dönümlük tersane alanının sahibi olan Palmali Holding’in patronu Azeri işadamının 130 gemilik filosu bulunuyor. Yüzde 50’sinin Türk ortaklı olacağı açıklanan yeni tersane için Mubariz Mansimov’un toplam 1.3 milyar dolarlık yatırım yapacağı kaydedildi. Palmali Grubu’nun, 3 bin kişinin çalışacağı tersane ile kendi gemilerini Yalova’da inşa edeceği ifade edildi. İlk etapta 15-20 bin DTW’lik gemiler inşa edecek tersanede, daha sonra 30-35 bin DTW’lik gemilerin yapılmaya başlanacağı açıklandı.

130 GEMİSİ VAR

İlk aşamada yıllık 2.5 gemi üretim kapasitesi ile çalışacak tersanenin ilerleyen yıllarda büyük tonajlı tankerler konusunda uzmanlaşmasının hedeflendiği belirtildi. 116’sı petrol taşıma tankeri, 14’ü de kuru yük olmak üzere toplam 130 gemisi bulunan şirket, Karadeniz, Hazar ve Baltık Denizleri’ndeki taşıma operasyonunu tüm dünyaya yaymayı planlıyor.

Mehmet CANTÖZÜN / YALOVA

AKŞAM

Editör: TE Bilişim