Mülteciler Cuma günü, bir sağlık ekibi bulunan ve STK tarafından işletilen kurtarma teknesi Mare Jonio'ya çıktı. Ancak, tıpkı göçmenleri taşırken Maersk Etienne'e yapılan gibi, Malta hükümeti Mare Jonio'nun da girişini reddetti ve hayatta kalan 27 kişi göçmen yine denizde mahsur kaldı.

Maersk Tankers yaptığı açıklamada, gemide geçen beş haftadan sonra göçmenlerin fiziksel ve zihinsel sağlığından giderek daha fazla endişe duymaya başladığını söylemişti. Üç göçmenin denize atlaması durumu kötüleştirmişti. Grup ayrıca açlık greviyle tehdit etti.

kurtarma görevlileri göçmenlerin durumunun acil bakım gerektirdiğini değerlendirdi ve Mare Jonio’a 27 kişiyi de aldı.

‘’Malta bir kez daha uluslararası yasaları ve insan haklarını ihlal ediyor!"

Şirket yaptığı açıklamada, "Müdahalemizden haberdar olan Malta yetkilileri, kendilerinin 'sorumlu olmadığını' ilan ettiler ve güvenli bir liman tahsis etmeyi reddettiler. Malta bir kez daha uluslararası yasaları ve insan haklarını ihlal ediyor!" dedi.

Göçmenler indiği için, Maersk Etienne artık gümrük sorunları olmadan limanlara girebilecek. AIS sinyali, demir aldığını ve Cebelitarık'a doğru yola çıktığını gösteriyor.

Rahatladık ve minnettarız. Kurtarılan kişiler artık nihayet ihtiyaç duydukları tıbbi bakımı alabilirler ve mürettebatımız yolculuğuna güvenle devam edebilir.’’ dedi Maersk Tankers baş teknik sorumlusu Tommy Thomassen.

Mare Jonio ise Malta sularından ayrıldı ve Sicilya, Pozzallo açıklarında bir konuma demir attı.

Editör: TE Bilişim