Nakliye şirketlerinden edinilen bilgilere göre, Yemen'deki Husi isyancıların bir ay süren saldırılarının ardından Kızıldeniz-Süveyş Kanalı güzergahından ayrılan yük gemilerinin sayısı epik boyutlara ulaşıyor.

Doğu-batı ticaretinin bu omurgası, Ümit Burnu etrafındaki geleneksel rotaya göre birdenbire ikinci plana atılıyor; bu da tipik bir Asya-Kuzey Avrupa konteyner servisine 1.900 deniz mili ve 10 gün ekliyor.

Kuehne+Nagel'e göre, Çarşamba sabahı itibariyle Cape rotasını kullanan toplam 700.000 TEU'luk yaklaşık 120 konteyner gemisi var. Bu geçiş, Süveyş Kanalı'ndan geçemeyen VLCC'ler ve Capesize dökme yük gemileri tarafından düzenli olarak yapılmakta, ancak değerli ve zamana duyarlı yükleri olan yük gemileri tarafından neredeyse hiç kullanılmamaktadır. 

Yakın denizcilik tarihinde, yük gemilerinin Afrika'nın güney ucuna doğru toplu bir U dönüşü yaptığı tek zaman, Ever Given yük gemisinin karaya oturduğu ve Süveyş Kanalı'nı beş gün boyunca tamamen kapattığı 2021 yılıydı.

Maersk-Hanoi-in-Suez-Canal

Bir zamanlar yaygın olan, artık nadir görülen bir şey: Süveyş Kanalı'nda bir Maersk yük gemisi

Tüm küresel  taşımacılık kapasitesinin yaklaşık yüzde altısı, Kızıldeniz'deki aksaklıktan etkilenebilir, fazla tonajın bir kısmı absorbe edilebilir ve batı yönündeki Asya-Avrupa ticaret yollarındaki navlun oranları önemli ölçüde artabilir. Aksi takdirde durgun ve zarar eden bir pazarda, bu yüksek hacimli rota artık konteyner taşıyıcıları için ender görülen bir kârlılık olanağı sağlıyor.

Marmara'da batan ‘Batuhan A’ mahkemeye taşındı Marmara'da batan ‘Batuhan A’ mahkemeye taşındı

Aralarında NYK, MOL ve K Line'ın da bulunduğu bazı nakliye şirketlerinin hisse fiyatları son birkaç hafta içinde arttı; kesintinin başlangıcından bu yana yaklaşık yüzde 5-6 oranında artış yaşandı. Süveyş Kanalı'ndan ayrılma planlarını açıklayan ilk hatlar arasında yer alan Maersk'in hisse fiyatı son iki haftada yüzde 20 arttı.

Editör: Nermin İstikbal