2.200 km'lik Yemen kıyı şeridinde devriye gezmeye çalışan 22 savaş gemisinin beyhudeliği, gemilerin Kızıldeniz'den göçün bir süre daha burada kalacağı gerçeğiyle yüzleşmesiyle birlikte Husilerin ABD bayraklı iki Maersk yük gemisine ateş açmasıyla bir kez daha ortaya çıktı. 

İsrail'in Gazze'deki savaşına tepki gösteren Yemenli Husi militanlar, İran istihbaratı ve donanımıyla son üç ayda drone ve füzelerle yaklaşık 40 ticari gemiyi hedef aldı, ayrıca bir uçak gemisini ve mürettebatını, yani Galaksi Lideri'ni rehin aldı.

Maersk Detroit ve Maersk Chesapeake, dün hedef alınan son gemiler oldu ve her iki gemi de geri dönmek zorunda kaldı.

ABD ordusuna göre Maersk Detroit'e üç balistik füze ateşlendi Geminin sancak tarafından sadece 100 m uzakta ikisi vuruldu ve biri patladı.

İzmir açıklarında 14’ü çocuk 29 göçmen yakalandı İzmir açıklarında 14’ü çocuk 29 göçmen yakalandı

LNG piyasası için, Orta Doğu'dan gelen Kızıldeniz güzergahının uzun süre kapatılması Avrupa için arz riski oluştursa da, fiyat etkisi Avrupa'nın gaz depolaması yeterince azalana kadar ertelenecek.

2023 yılında, Orta Doğu'dan Avrupa'ya Kızıldeniz üzerinden yaklaşık 15,5 milyon ton LNG gönderildi ve bu, geçen yıl kıtanın LNG arzının %12,9'unu oluşturdu.

Rystad analizi, gemilerin Ümit Burnu üzerinden yeniden yönlendirilmesinin, 16 deniz mili hızla gidiş-dönüş yolculuğuna yaklaşık 12,5 gün eklediğini gösteriyor; bu, yıl içinde aynı hacmi teslim etmek için ilave 15-20 gemi gerektirebilir.

Editör: Nermin İstikbal