Bloomberg , Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nden geçen Çin ve Rus gemilerini hedef almayacağını bildiriyor. 

İsimsiz kaynaklardan alıntı yapan haber kaynağı, Çinli ve Rus diplomatların üst düzey Husi isimlerinden Muhammed Abdel Salam ile Umman'da yaptığı son görüşmelerin ardından bir anlaşmaya varıldığını bildirdi. İran destekli Husilerin, Süveyş'e güvenli geçiş karşılığında Çin ve Rusya'dan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin diğer üyeleri tarafından kendilerine karşı çağrılan daha sert önlemlerin bazılarını engellemelerini istedikleri bildiriliyor. 

Husilerin Ruslara ve Çinlilere yönelik bu tür teklifleri ilk kez olmuyor. İran'daki Rus medyasında üst düzey bir Husi yetkilisinin, İran'ın iki müttefikine benzer güvenli geçiş iddialarında bulunduğu aktarıldı.

Husiler, İsrail'le yaklaşık altı ay süren savaşında Hamas'ın yanında yer alarak İsrail, ABD ve İngiltere bağlantılı gemilere yönelik bir dizi saldırı düzenliyor. Bununla birlikte, Husilerin hedef seçiminin çoğu zaman yanlış olduğu, eski veya hatalı nakliye veritabanlarının İsrail, ABD veya İngiltere ile hiçbir bağlantısı olmayan gemilere saldırılara yol açtığı ortaya çıktı. 

Geçen hafta Husilerin lideri Abdul Malik Al-Huthi, harekâtı Hint Okyanusu'na kadar genişletme ve Güney Afrika çevresinde dolaşan gemileri vurma tehdidi savurdu.

Bugüne kadar yaklaşık 70 ticari geminin hedeflenmesi, Asya ile Avrupa arasında bağlantı kurmak için küresel ticaret filosunun Afrika kıtası etrafında yeniden yönlendirilmesine yol açtı.

Uluslararası Para Fonu'na göre, Süveyş Kanalı üzerinden yapılan genel ticaret hacimleri 2024'ün ilk iki ayında yıllık bazda %50 oranında düşerken, Ümit Burnu çevresindeki ticaret hacmi tahminen %74 arttı.

Süveyş Kanalı geçişleri geçen yıl Mısır'a 10,25 milyar dolar gelir sağladı; Süveyş Kanalı İdaresi bu rakamın bu yıl yaklaşık 5 milyar dolara düşebileceğini kabul etti. 

Clarksons Research'ten elde edilen son veriler, tüm ticari gemi türleri için toplam Aden Körfezi gemi varışlarının Aralık ayının ilk yarısında kaydedilen seviyelerin %72 altında olduğunu gösteriyor. 

Savarona'nın tamiratı İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda sürüyor Savarona'nın tamiratı İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda sürüyor

Editör: Nermin İstikbal