Yemen'deki Husi isyancılar, Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırılarından sonuç elde ettiklerine inanıyor. Grup, diğer tüm deniz ticaretinin büyük payıyla birlikte İsrail'e giden su yolu trafiğinin de azaldığını iddia etti.

Haydutların lideri Abdul Malik el-Husi Salı günü yaptığı konuşmada, "Amerikalılar ve İngilizler İsrail'e giden herhangi bir geminin geçişini güvence altına alamadılar. Bu gemileri koruyamadılar." dedi ve ekledi "Artık Amerikan-İngiliz gemilerini bile koruyamıyorlar ve bu bizim için gerçek ve büyük bir zafer."

ABD'nin operasyonlarını bastırma çabalarına rağmen Husi güçleri, sınırlı bir başarı ile Batı gemilerine saldırılar düzenlemeye devam etti. Husilerin bir balistik füzesi Pazartesi günü bir dökme yük gemisine küçük hasar vererek, NYSE'de kayıtlı Yunan gemi sahiplerinin bulunduğu İran'a giden bir gemiye çarptı. Bu, yaklaşık bir hafta sonra lansman faaliyetine dönüş anlamına geliyordu; Önceki altı gün boyunca Amerikan kuvvetleri, gemi karşıtı saldırılar gerçekleştirilemeden yerdeki Husi mobil fırlatıcılarını defalarca imha etti. 

Düzce'de balık tezgahları denetlendi  Düzce'de balık tezgahları denetlendi 

Clarksons,Kızıldeniz  trafiğinin yüzde 70'ten fazla azaldığını ve tüm doğu-batı konteyner gemisi trafiğinin yüzde 92'sinin Ümit Burnu rotasını kullandığını tahmin ediyor. 

BIMCO güvenlik şefi Jakob Larsen FT'ye, defalarca yapılan Amerikan hava saldırılarından sonra bile "gemi şirketlerinin çoğu tehdidin ortadan kaldırılmadığını veya etkisiz hale getirilmediğini kabul ediyor" dedi. 

İsrailli nakliyatçılar da Suudi Arabistan üzerinden yeni bir kara yoluna yöneliyor. Suudilerin izni sayesinde, ithalatçılar artık kutuları Bahreyn veya BAE'de boşaltabiliyor ve bunları kamyonla Suudi karayolları üzerinden Ürdün sınırına, oradan da İsrail'e gönderebiliyor. Bu yeni kara köprüsü, İsrail'e gidecek kargoların Kızıldeniz'i atlamasına olanak tanıyor.

Nakliye komisyoncusu Omer Izhari, Times of Israel'e şunları söyledi: "Sadece bizim tarafımızdan değil, her gün düzinelerce kamyon, tekstilden elektroniğe, sanayi ham maddelerine, metal borulara ve alüminyuma kadar malların nakliye sürelerini kısaltmak için bu rotayı kolaylaştırıyor."

Editör: Nermin İstikbal