Zabitan açığı beklentilerin altında

Seanews Turkey’in (www.seanews.com.tr) haberine göre, Uluslararası Gemicilik Federasyonu (ISF) ile Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO) tarafından ortak yapılan bir çalışma,  dünya denizciliğinde işgücü talebi ile arzı arasında bir denge oluştuğunu ortaya çıkardı.

Raporda zabitan sınıfında ise sadece %2 lik küçük bir açığın söz konusu olduğu belirtiliyor.

Rapor, zabitan sınıfında açığın sanıldığı kadar büyük olmadığını ve dünya denizciliğinde zabitan açığının neredeyse kapandığını göstermesi açısından önem taşıyor. ISF/BIMCO tarafından yürütülen bu araştırma ilk kez 1990 yılında yayınlanmıştı. 

Çalışma o tarihten beri her beş yılda bir güncelleniyor.

Bu yıl yapılan araştırma şimdiye kadar yapılanların içerisinde en kapsamlısı.  Araştırma daha öncekilere oranla çok daha fazla verinin incelenmesine dayanıyor. 

Bu çalışma örneğin dünya denizciliğinde önceki çalışmalara oranla çok daha fazla zabitan bulunduğunu ortaya koyuyor. 

2005 yılında yayınlanan araştırma sonuçlarında dünya denizciliğinde çalışmakta olan 466.000 zabit belirlenmişti, bu yıl yayınlanan çalışmada ise bu sayı 624.000 olarak güncellenmiş durumda. 

Bunun yanında 747.000 kişi de çeşitli diğer gemiadamı sınıflarında görev alıyor.   Raporda denizcilikte bazı özel meslek dallarında ise  çalışan eksikliği ortaya çıkabileceği de vurgulanıyor. Ayrıca genel çalışan açığının büyük miktarda artma olasılığına da değinilerek arz ve talep arasında bugün oluşan dengenin daha çok mali kriz sonrası ortaya çıktığı belirtiliyor. Krizde hızlı bir iyileşme gerçekleşmesi senaryosunda 2015 yılında %11 lik bir  açık ortaya çıkması bekleniyor, bu açığın 2020’de %9 a düşeceği öngörülüyor.  Diğer  ‘soğuk senaryo’ ya göre ise 2015 yılında sadece %15 lik bir açık öngörülürken bu açığın 2020 de %2 lik fazlaya dönüşeceği hesaplanıyor. Çalışmada gerçekleşme olasılığı en yüksek olarak öngörülen senaryoya göre ise işgücü açığı 2015’te %5 olacak bu açık 2020’de %1 e düşecek.

Editör: TE Bilişim