Yüzen Gaz Deposuna Vize

DOĞALGAZDA son dönemde yaşanan sıkıntılar için yüzen LNG terminali çözüm olacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 10 Mart tarihinde verdiği bir kararla yüzen LNG terminalinde faaliyette bulunmak üzere lisans başvurusu yapılabilmesinin yolunu açtı.

Kış ayları boyunca Rusya ile yaşanan sıkıntının doğalgazda kesintiyle sonuçlanıp sonuçlanmayacağı tartışma konusu olmuştu. Rusya Türkiye’den aldığı çeşitli ürünlere ambargo uyguladı ancak sattığı doğalgaz ile ilgili bir karar almadı. Rusya’yla yaşanan bu durum Türkiye’nin doğalgazda kaynak çeşitliliğine yönelmesine neden oldu. Bu arada Katar’la da LNG’ye yönelik anlaşma imzalandı. Şimdi de yüzen LNG terminali için adım adıldı. EPDK yetkilileri, LNG’nin gemilerle Türkiye’ye geldiğini ancak rüzgarlı havalarda yanaşamadıklarını belirterek, yüzen LNG deposuyla, kaynak çeşitliliğinin sağlanacağını söylediler.

EPDK’nın kararında, Türkiye’nin arz güvenliğinin ve kaynak çeşitliliğinin sağlanması, doğalgaz tüketiminin karşılanmasına yönelik ilave giriş noktası yaratılarak, arz-talep dengesinin sağlanması, kısa vadede arz esnekliğinin sağlanması için bu kararı verdiklerini belirttti. Kararda, yüzen LNG terminalinde yürütülecek faaliyetin, 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu’nda, “Günlük ve mevsimlik değişiklikleri karşılamak ve doğal gaz temininin azalması veya durması ile meydana gelen doğal gaz açığını gidermek amacıyla doğal gazın, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) veya gaz olarak depolanmasını” olarak tanımlanan depolama faaliyeti olduğu belirtildi.

EPDK’ya yüzen LNG terminalinde faaliyette bulunmak üzere lisans başvurusunda bulunacak tüzel kişilerden, lisans başvurusu evraklarına ek olarak, “Yüzen sıvılaştırılmış doğal gaz depolama (LNG) tesisinin lisans süresi boyunca ulusal iletim şebekesinin işleyişini ihlal etmeyecek şekilde iletim şirketi ile eşgüdümlü faaliyet göstereceğine, bununla birlikte Kurul tarafından uygun bulunan haller ile mücbir sebepler hariç tesisin depolama lisansında belirtilen yerde her daim bulunacağının ve işletileceğinin garanti edildiğine dair bir taahhütnamenin” alınması şartı getirildi.
Editör: TE Bilişim