Yaşlı ve Engelliler İçin Yolcu Taşımacılığının Geliştirilmesi Çalıştayı Antalya’da Toplanıyor 

Türkiye'de engelli, yaşlı ve ulaşım zorluğu yaşayan tüm yolcuların ulaşım hizmetlerinden daha fazla yararlanmalarını amaçlayan AB-Türkiye ortak projesi uyarınca bakanlıklar, belediyeler, toplu taşıma işletmeciler sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler 18 Nisan’da Antalya’da buluşuyor. 

 “Türkiye’de Yolcu Taşımacılığı Hizmetlerinin Erişilebilirliğinin Geliştirilmesi Projesi” engelli, yaşlı ve ulaşım zorluğu yaşayan tüm vatandaşların hayatın içine daha çok katılımı ve ulaşım araçlarını her birey gibi rahatça kullanabilmelerini sağlamak için tüm paydaşları bir araya getiriyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yürütülen proje, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse ediliyor.  

Antalya’da 18 Nisan tarihinde gerçekleşecek Çalıştaya; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Aile ve Sosyal Politikalar, Bilim Sanayi ve Teknoloji ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları başta olmak üzere, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve üniversitelerden 150 üst düzey temsilci katılım sağlayacak. 

Paydaşların interaktif katılımıyla ilerleyecek çalıştay bünyesinde oluşturulacak çalışma gruplarının hazırlayacağı raporlar etkinliğin en önemli çıktılarından biri olacak. 

Yaşlı ve Engelliler İçin Yolcu Taşımacılığının Geliştirilmesi Çalıştayı; 

  • Türkiye’nin en büyük erişilebilirlik projesinin daha çok paydaş tarafından sahiplenilmesini,  

  • Erişilebilirlik zincirinin en sağlıklı şekilde oluşturulmasına olanak sağlayacak iletişim ortamının sunulmasını, 

  • Farkındalığın özümsenmesini ve rollerin keşfedilmesini, 

  • Paydaş perspektifinin projenin işleyişine dâhil edilmesini amaçlıyor. 

TARİH 18 Nisan 2018 Çarşamba  

YER Antalya Miracle Hotel 

BASIN BİLGİ NOTU 

TÜRKİYE’DE YOLCU TAŞIMACILIĞI HİZMETLERİNİN ERİŞİLEBİLİRLİĞİ PROJESİ NEDİR? 

Engelli vatandaşların hayatın içine daha çok katılımını ve ulaşım araçlarını her birey gibi rahatça kullanabilmelerini sağlamayı amaçlayan Proje Türkiye’nin en kapsamlı erişilebilirlik projesidir.  

Proje kapsamında 93 kişinin görev aldığı 4’ü modal 1’i entegre 5 adet çalışma grubu oluşturuldu. 

Karayolu ve Kentsel Ulaşım; Demiryolu; Denizcilik; Havacılık ve Entegre Ulaşım başlıklarını ele alan Çalışma gruplarında  kamu, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, akademi ve belediyelerden temsilciler yer alıyor. 

25 Ocak 2018’de ilk kez toplu olarak bir araya gelen çalışma grupları, Mart 2018’de ise modal guruplar halinde çalışmalarına başladı. Bugüne kadar Entegre Ulaşım hariç 4 farklı mod birer kez bir araya gelerek çalışmalarını gerçekleştirdi. 

Projenin bitimine kadar çalışma grupları her 3 ayda bir toplanarak faaliyetlerini sürdürecek. 

Bir çalışma grubu da entegre taşımacılık ve yeni teknolojilerin kullanımı alanında görev yapmak üzere kuruldu. Kamu, sivil toplum ve  taşımacılık  sektörünü temsil eden üyelerden oluşan çalışma grupları proje sonunda ortaya konacak strateji ve eylem planında önemli görevler üstlenecek. 

PROJENİN SÜRESİ: 24 ay sürecek olan Proje 23 Ağustos 2017 tarihinde başlamıştır. 

PROJENİN 4 GENEL HEDEFİ: 

  • Erişilebilir yolcu taşıma hizmetleri için bir Platform kurmak ve Platformun Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB) içinde gelişmiş teknik ve kurumsal kapasiteyi temin etmesini sağlamak, 

  • Platform tarafından benimsenen bir dizi pilot projenin uygulanmasının yanı sıra, eylem planlarıyla birlikte kapsamlı bir erişilebilir yolcu taşımacılığı stratejisi sunmak, 

  • Yolcu taşımacılığı hizmetlerine erişilebilirliğin artırılması için ilgili tüm kurum ve kuruluşları destekleyecek bir ulusal eğitici ekibinin oluşturulması 

  • Yolcu taşımacılığı hizmetlerinin erişilebilirliği konusundaki farkındalığı artırmak için erişilebilirlik stratejisi ve eylem planlarının tüm önemli paydaşlara eğitimler ve görünürlük etkinlikleri çerçevesinde iletilmesi. 

HEDEFLENEN ÇIKTILAR:  

  • Birbiriyle entegre taşımacılık hizmetlerine imkan veren bir Erişilebilir Yolcu Taşımacılığı Stratejisinin geliştirilmesi. 

  • Paydaş çalıştayları. 

  • Eylem planlarının geliştirilmesine yardımcı olmak için 10 atölye çalışması. 

  • En iyi uygulamaların sergilenmesine ve erişilebilir yolcu taşımacılığı hizmetlerindeki ilerlemeyi göstermeye yardımcı olacak 5 pilot projenin uygulanması. 

  • Yaşlı ve engelli yolcuların gereksinimlerini daha iyi karşılamak için yolcu taşımacılığı hizmet sağlayıcılarının kapasitelerini geliştirecek 160 eğitimciye erişilebilirlik eğitimlerinin verilmesi. 

  • Erişilebilir yolcu taşımacılığının önemi konusunda tüm toplumda daha iyi farkındalık sağlayacak ulusal bir tanıtım ve iletişim kampanyası 

Editör: TE Bilişim